PlayStation ili Xbox... I koja je od četiri konzole najbolja?

Foto: Press

OVOGODIŠNJI "rat konzola" definitivno nije najžešći ni najnapetiji koji smo imali prilike vidjeti, ali da je gužva, gužva je.

Ponuda je unatoč nijansama iznenađujuće kvalitetna i zapravo nikada nije bilo zanimljivije birati novu konzolu jer sve je prilagođenu ukusu kupaca. I Sony i Microsoft dolaze s dvije konzole, a dogodine će u utrku ući i Nintendo koji će doći s pojačanom verzijom Switcha. Doduše, kako bismo bili potpuno iskreni, Nintendo će najviše profitirati ako se zadrži podalje ove utrke jer najviše gube u trenutku kada se odmaknu od ekskluziva i nađu se u istoj rečenici sa Sonyjem i Microsoftom u kontekstu cross-platform igara.

Ovo je u prvom redu navlačenje dviju kompanija koje vode unaprijed odlučenu utakmicu (Sony), ali bit će zanimljivo vidjeti koliko će Microsoft popraviti svoj položaj jer mnogo toga ukazuje na to da bi im to u ovoj generaciji moglo poći za rukom.

Međutim, ovog se puta nećemo baviti specifikacijama (samo ćemo ih spomenuti) već konkretnim pitanjima koja muče prosječnog kupca, a ne ljude koji se u komentarima navlače oko terflopova i koriste svaku priliku da održe još jedno nebitno predavanje o grafičkim karticama i zašto je PC bolji.

PS5 (Standardna verzija) - 3849 kn

Standardni paket uključuje konzolu, jedan DualSense kontroler i kablove.

S obje konzole dolazi jedna unaprijed instalirana igra (Astro's Playroom), a radi se o 3D platformeru čija je svrha da vas malo upozna sa zanimljivim opcijama novog DualSense kontrolera koji zahvaljujući haptičkim rješenjima korisniku pokušava prenijeti stvaran osjećaj dodira.

Za vas je ako:

- ste nabrijani na PS5 ekskluzive kao što su Spider-Man, God of War, The Last of Us, Days Gone, Horizon ili Uncharted.

- budući da se radi o verziji s Blu-ray driveom, ovo je jedina prihvatljiva opcija za kolekcionare koji žele imati fizičke kopije ili imaju slabu internetsku vezu

- imate dovoljno prostora oko televizora jer ovo je ogromna konzola

- kasnije ne želite kupovati dodatne hard diskove i ne pravite dramu zbog činjenice da ćete istovremeno imati samo sedam instaliranih videoigara

- niste preopterećeni time da na novoj konzoli neće moći zaigrati igre sa PS1, PS2 ili PS3 Iako, realno, možete, ali ne sa starih CD-ova koji vam skupljaju prašinu na policama već isključivo u digitalnom obliku

PS5 (Digital Edition) - 3089 kn

Dakle, sve isto kao i u slučaju standardne verzije, a ovdje valja spomenuti i to da će vlasnici novih konzola koji su ujedno i pretplatnici PS Plusa imati pristup kolekciji ekskluziva koje će u poboljšanoj verziji moći zaigrati na novim uređajima (Spider-Man, God of War, Days Gone i tako dalje).

Za vas je ako:

- volite ekskluzive za Sony, a potpuno vam je nebitno imate li ih u fizičkom obliku

- imate stabilnu i brzu internetsku vezu

- nemate problem s tim da naknadno kupite dodatni hard kako biste odjednom mogli imati više od sedam ili osam instaliranih igra

- želite uštedjeti ili paralelno uzeti i novi Xbox

- niste jedan od onih koji ne mogu živjeti bez starih naslova na novoj konzoli

BITNO JE NAGLASITI: između standardne i digitalne verzije konzole ne postoji razlika u specifikacijama osim u činjenici da standardna verzija ima Blu-ray drive. Sve ostalo je identično.

Xbox Series X - 3813 kn

U pakiranju osim konzole dobivate i bežični kontroler, kabel za napajanje i HDMI kabel.

Tehnički gledano, Xbox je neupitno jači stroj od PS5. Podržava 8K rezoluciju i 120 FPS, a ima i veći hard drive iako na taj detalj ne trebamo trošiti previše vremena jer razlika u kapacitetu je zanemariva, a Sony ima brži disk što u konačnici ima daleko više utjecaja na same igre.  

Za koga je:

- za postojeće fanove konzole i njihovih ekskluziva

- ako želite koristiti periferiju prošle generacije

- ljubitelji pucačina, utrka i sportskih igara, ali i RPG-ova

- za one koji imaju prespor internet i/ili vole imati fizičke kopije igara

- ako vam je ovo primarna konzola za igranje cross-platform igara

Xbox Series S - 2350 kn

Series S je najmanja i uvjerljivo najslabija konzola u ponudi, ali definitivno ima svoje čari i možda će biti najzanimljivija novim konzolašima zainteresiranima za GamePass ili kupcima koji osim Sonyja žele i Xbox, a nisu preopterećeni tehničkom stranom. Slabija je od Series X pa je niska cijena sasvim opravdana. Ukratko, nije najbolja, ali iz mnogo bi se razloga mnogima mogla pokazati kao najzanimljivija u cjelokupnoj ponudi.

Za vas je ako:

- vam Xbox nije glavna konzola ili nikada prije niste imali Xbox

- volite retro i indie igre

- imate stabilnu internetsku vezu i niste kolekcionar fizičkih kopija igara

- niste opterećeni specifikacijama i nemate 4K ili 8K TV

ZAKLJUČAK:

Što se ove generacije tiče, idealno bi bilo da uspijete kombinirati jaču verziju konzole koju preferirate i jeftiniju varijantu one kojoj ste manje skloni jer, budimo realni, obje kompanije napravile su velike pomake i zapravo je vrlo teško procijeniti tko je u boljoj poziciji.

U isto vrijeme nikada nije bilo gore vrijeme za ovako financijski neodgovorne poteze. No što je - tu je.

Sony bez sumnje ima bolju selekciju ekskluziva, ali Microsoft je kupnjom Bethesde definitivno popravio svoju poziciju, a za mnoge bi to čak moglo biti i presudno.

Microsoft je tehnički jača konzola, ali razlike su, nemojmo se zavaravati, toliko zanemarive i to je jasno svakome tko je jednom pogledao bilo koji video u kojem uspoređuju istu igru na Xboxu i PS-u.

Xbox je pak oduvijek imao najbolji kontroler na tržištu, ali Sony je ove godine smanjio razliku, više manje prekopirao siluetu Xboxovog kontrolera i začinio to s par inovacija.

Najveću prednost Microsoft ima što se tzv. unazadne kompatibilnosti tiče i jedino čemu se možemo nadati je da će ih Sony u tom pogledu pokušati što više pratiti iako ni jedna ni druga konzola nemaju taj nostalgični "Nintendo moment" i zapravo je malo onih koji imaju stvarnu želju zaigrati igre sa PS1 na PS5.  

Što se igara dostupnih na dan izlaska tiče, priča nije pretjerano impresivna na obje strane i za sve najzanimljivije igre morat ćemo se strpjeti do 2021. Istina, obje kompanije to pokušavaju kompenzirati besplatnim starim igrama, ali to nije razlog zbog kojeg kupujemo novu konzolu. Ekskluzive dostupne na dan izlaska potpuno su nezanimljive što se Xboxa tiče, a ni Sony nije u daleko boljoj poziciji jer izuzmemo li Spider-Man: Miles Morales, sve se više manje svodi na third party naslove.

Ono što svi moraju procijeniti je isplati li im se natezati s laktarenjem za novu konzolu ili će pričekati iduću godinu kada će konzole biti dostupne svima, a ponuda novih igara koje iskorištavaju mogućnosti konzola nove generacije daleko veća.

Pročitajte više