Pobjednik Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata osvojio 10.000 eura

Foto: Press

Pobjednik 8. Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata Lovro von Matačić je Niklas Benjamin Hoffmann iz Njemačke, u konkurenciji 18 kandidata koji su stali pred dirigentski pult Zagrebačke filharmonije, priopćili su u nedjelju organizatori natjecanja.

Natjecanje mladih dirigenata održano je u KD-u Vatroslav Lisinski od 16. do 22. rujna, gdje je svoje umijeće pokazalo 18 odabranih kandidata među gotovo 200 prijavljenih iz svih dijelova svijeta.

Nakon četiri kruga natjecanja i završnog koncerta žiri je među troje finalista proglasio pobjednika, a ta je titula pripala Niklasu Benjaminu Hoffmannu. Na drugom mjestu našao se Ka Hou Fan iz Makaa, a na trećem Liao Brian iz Tajvana. Uz titulu, Hoffmann je osvojio novčanu nagradu od 10.000 eura i tri nastupa sa simfonijskim orkestrima, među kojima su Zagrebačka filharmonija i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije.

Tijekom finalne večeri publika je uživala u sjajnim izvedbama i zahtjevnom repertoaru. Liao Brian otvorio je večer izvedbom djela Richarda Wagnera, Ka Hou Fan izveo je djelo Claudea Debussyja, dok je Niklas Benjamin Hoffmann iz Njemačke službeni dio natjecanja završio skladbom Richarda Straussa.

Sljedeće izdanje tek 2027.

Za kraj koncerta finalistima se pridružio Đakovčanin Davor Kelić koji je dobio nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja Brune Bjelinskog. Mlade dirigente ocjenjivao je stručni žiri u sastavu Antonija Wita, Valentina Egela, Zorana Juranića, Sretena Krstića, Uroša Lajovica, Dawida Runtza i Lea Samame.

Predstavnici organizatora istaknuli su kako će ovo izdanje pamtiti po velikom broju prijava, vrhunskim talentima te brojnoj publici koja svaki put u sve većem broju podržava mlade dirigente. Sljedeće izdanje natjecanja održat će se 2027.godine.

Prvo Međunarodno natjecanje Lovro von Matačić održano je 1995. godine, na desetu obljetnicu smrti poznatog hrvatskog dirigenta. Od tada u jesen svake četvrte godine natjecanje se već tradicionalno održava u Zagrebu, u organizaciji Fonda Lovro i Lilly Matačić. Osnovni je cilj pružiti potporu mladim dirigentima iz cijelog svijeta koji grade svoj profesionalni put te promicati i njegovati umjetničko, kulturno i društveno nasljeđe Lovre von Matačića.

Pročitajte više

 

Pročitajte više