Počela je prodaja božićnih drvca. Evo kolika im je cijena ove godine

Foto: Karlo Klasić/Index

NEDAVNO je počela službena prodaja božićnih drvca. Iako mnogi okite božićno drvce već početkom prosinca, oni koji dosad ove godine nisu našli savršenu jelku, imaju je još priliku kupiti. 

Vrsti je mnogo - od obične ili srebrne smreke, omorike, nordijske jelke, umjetnog bora... Mnogi ljudi prilikom kupovine gledaju i veličinu bora, kao i cijene. 

U Zagrebu se božićna drvca prodaju na mnogo lokacija. Moguće ih je kupiti na tržnicama Jarun, Gajnice, Kustošija, Dubec, Britanski trg, a neke od najpopularnijih lokacija su Heinzelova, parkiralište kod tramvajskog okretišta na Borongaju i kod tržnice Dubrava u Koledinečkoj.

Evo koliko božićna drvca koštaju ove godine. Cijena najobičnijih smreka kreće se od 100 do 150 kuna, srebrne smreke su po 200 do 350 kuna, a one nordijske koštaju od 250 do 400 kuna, ovisno o njihovoj visini koja može biti i po dva i pol metra. Nordijske smreke obično su najskuplje jer svoju svježinu zadržavaju i po mjesec i pol dana. 

Borovi za božićno vrijeme uzgajaju se na poljoprivrednim površinama i njihova proizvodnja traje i po deset godina. Kada se pred Božić posijeku ili izvade s korijenom, na njihovo mjesto se sadi novi bor. 

Mnogi, ipak, predlažu kupnju umjetnih borova, koji izgledaju sve realnije i skuplji su od prirodnih. No, za višu cijenu dobije se bor koji može potrajati godinama, što je financijski isplativije nego svake godine kupovati svježe drvce. 

Ranije smo vam izdvojili nekoliko umjetnih božićnih drvca, koja možete naručiti online i čekati da vam dođu na vrata, bez da sami teglite ogromne jelke po dva metra koje će ostavljati iglice posvuda. Cijene im se kreću od 200 do 900 kuna. Primjerice, umjetno božićno drvce Elegant snow Premium visoko je 220 cm i cijena mu je 749 kuna. Kada se ukrasi, može izgledati jednako dobro kao i svježe drvce, samo je prednost što poslije nećete morati skupljati iglice i možete ga koristiti nekoliko godina.

Pročitajte više