Počeo je Ljetni festival istarskog pršuta

Foto: Sasa Miljevic/Pixsell

Trodnevni Ljetni festival istarskog pršuta, otvoren u četvrtak u parku pokraj Općine Tinjan, predstavit će brojne istarske proizvođače pršuta i njihove goste iz Slavonije i Dalmacije.

Sudjeluju, među ostalima, tinjanske pršutane Antolović, Dujmović i Milohanić, pršutane Franjul i Turčinović iz Svetog Petra u Šumi, Buršić iz Vodnjana te istarski OPG-ovi koji će predstaviti svoje domaće proizvode, od meda, voća i povrća do atraktivnih suvenira i nakita, a sve uz vina lokalnih vinara.

Istarski pršut je nositelj europske zaštićene oznake izvornosti, a od ostalih se hrvatskih pršuta, a i od onih iz drugih europskih zemalja, razlikuje po tome što se proizvodi bez kože, bez nogice, sa zdjeličnom kosti, bez dimljenja, i suhim salamurenjem. 

Po tradiciji se reže ručno, posebnim nožem, pa će svaki od desetak pršutara, koliko ih sudjeluje u ovogodišnjem ljetnom sajmu, goste osobno ponuditi ovom delicijom, ispričati nešto o njezinom nastanku i objasniti kvalitete pršuta.

Goran Hrvatin, načelnik Općine Tinjan rekao je, otvarajući festival, da je on zamišljen tako da se gostima koji u velikom broju ljetuju u kućama za odmor diljem Tinjanštine, ali i središnje Istre i njenih drugih krajeva, ponudi izvorni istarski pršut.

Namjera organizatora, Općine Tinjan je ovom manifestacijom pršut predstaviti turistima u mjestu njihova odmora, ali i proizvodnje najpoznatijeg istarskog pršuta, a to je središnja Istra.

"Ovim festivalom u špici sezone želimo gostima pružiti priliku da upoznaju središnju Istru i ovdašnji pršut, sireve, vina, maslinova ulja i med", poručio je Hrvatin.

Tijekom festivala bit će otvorena Kuća istarskog pršuta, gdje će se moći degustirati i kupiti lokalne proizvode.

Pročitajte više