Pogledajte kako je pomrčina Mjeseca izgledala iz Hrvatske

Foto: Matija Habljak, Marin Tironi/PIXSELL

BROJNI građani sinoć su promatrali djelomičnu pomrčinu Mjeseca.

Zemljina sjena prekrila je oko 50 posto Mjeseca, izvijestili su iz Hrvatskog astronomskog saveza čiji su članovi organizirali promatranje te pojave u više hrvatskih gradova.

Pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu, pri čemu je on obasjan crvenom svjetlošću koja se rasprši prolazeći kroz Zemljinu atmosferu.

Potpuna pomrčina Mjeseca pojava je kada cijeli Mjesec uđe u Zemljinu sjenu. Kada samo dio Mjesečevog diska uđe u Zemljinu sjenu, tu pojavu nazivamo djelomičnom pomrčinom, a ako Mjesec prolazi samo kroz Zemljinu polusjenu, imamo pomrčinu u polusjeni.

Za vrijeme potpune pomrčine Mjesec nikad ne pada u potpunu tamu, već poprima crveno-smeđu nijansu, ističu iz Astronomskog saveza.

Ova pojava nastaje zbog loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi koja se u ovom slučaju ponaša poput prizme. Zemljina atmosfera najviše raspršuje plavu svjetlost (zbog čega je nebo danju plavo), dok crvena svjetlost koja se ne rasprši potpuno u Zemljinoj atmosferi nastavlja svoj put prema Mjesecu i čini ga crvenim.

Pomrčina se u Zagrebu promatrala s jarunskog nasipa.

Pročitajte više