Pogledajte povijesne znamenitosti u Turskoj i Siriji prije i poslije potresa

Foto: Profimedia/Facebook

TVRĐAVE, dvorci, muzeji, crkve, džamije i ostale povijesne i kulturne građevine i znamenitosti uništene su tijekom potresa koji od jučer pogađaju južni dio Turske i sjeverozapadnu Siriju i koji su odnijeli preko pet tisuća ljudskih života, prema trenutno dostupnim informacijama.

Dvorac Gaziantep

 

Potres je teško oštetio i srušio dvorac Gaziantep, povijesno mjesto koje su koristili Rimljani i turističku atrakciju u jugoistočnoj Turskoj. "Neki od bastiona dvorca Gaziantep u središnjem okrugu Şahinbey uništeni su potpuno, ostaci su razbacani po cesti", izvijestila je turska državna novinska agencija Anadolu.

Citadela u Alepu

Nekoliko sirijskih arheoloških nalazišta, uključujući slavnu, antičku citadelu u gradu Alepu, oštećeno je u potresu. "Dijelovi otomanskog mlina su se srušili, dok su dijelovi sjeveroistočnih obrambenih zidova popucali i srušeni" navodi se u priopćenju sirijske Glavne uprave za antikvitete i muzeje. Dodali su da su otpali dijelovi kupole minareta Ajubidske džamije unutar citadele.

Nova džamija

U potresu se djelomično urušila i povijesna džamija Yeni Cami u Malatyi, koju uobičajeno zovu Nova džamija jer je prošle godine restaurirana i puštena u upotrebu. Ona nije novoizgrađena, sagrađena je između 1597. i 1663.

Latinska katolička crkva u İskenderunu

Posljedice potresa su i srušena Latinska katolička crkva u İskenderunu u Turskoj. Seyit Torun iz Republikanske narodne stranke (CHP) rekao je u TV programu da su se mnoge javne zgrade u Hatayu, uključujući i zgradu AFAD-a, srušile.

Pročitajte više