Počinje sezona skijanja: Pogledajte što nude najpoželjnija skijališta godine

Foto: Press

SKIJANJE je jedna od omiljenih zimskih radosti, a nikad nije prerano da počnete planirati savršen zimski odmor. Tradicionalni početak skijaške sezone jest krajem studenog i početkom prosinca, što vam ostavlja dovoljno vremena da provjerite sva in skijališta i pronađete najbolje za sebe.

Kako biste za svoje zimovanje izabrali idealno odredište, donosimo pregled najpoželjnijih skijališta ove godine i sve što trebate znati o njima. Mislili smo na sve, bilo da ste željni obiteljske atmosfere i radosti s klincima ili tulumarenja s prijateljima, na ovom popisu naći ćete destinaciju baš za sebe.

Pinzolo

Talijansko skijalište Pinzolo je 2011. povezano  sa susjednom Madonnom di Campiglio, te je sad dio 150 kilometara velikog skijaškog područja Folgarida/Marilleva – Madonna di Campiglio – Pinzolo.

Pinzolo obiluje prekrasnim vidicima na okolne Dolomite. Vrh skijališta, Doss del Sabion, nalazi se na 2100 metara i otuda je stazama moguće krenuti prema Madonni di Campiglio ili prema predjelu zvanom Tulot. Do samog mjesta Pinzolo se ne može doći na skijama već isključivo žičarom.

Folgarida/Marilleva

Pažnju privlači crna staza od vrha skijališta do Tulota, dugačka oko četiri kilometra, a za početnike je predviđeno nekoliko plavih staza nakon što se kabinskom žičarom skijaši dignu iz Pinzola na snijeg.

Pinzolo

Skijaška karta u niskoj sezoni u siječnju stoji 175 eura za šest dana za odrasle, dok varijanta za cijelu Skiarea s kojom se može neograničeno skijati na 150 kilometara staza ovog skijaškog područja stoji 237 eura.

Madonna di Campiglio

Turracher Höhe

Turracher Höhe je malo, samozatajno skijalište smješteno na prijevoju između Koruške i Štajerske, uz slikovito zamrznuto jezero i pitoresknu planinsku scenografiju.

Dolazak do Turrachera iz Zagreba i Rijeke je moguć na nekoliko načina, a za svaki će trebati oko tri i pol sata vožnje. Uobičajena ruta vodi preko Ljubljane, kroz Karavanke, putem Villacha i Bad Kleikirchheima do Turracher Höhea. Na zadnjih nekoliko kilometara postoji nekolicina dionica ceste sa zamjetnim usponom pa je tu potreban oprez u zimskim mjesecima.

Skijalište se proteže na dva susjedna brda, od 1400 do 2205 metara. Između dva predjela se na jednom kraju pored Kornockbahna može prijeći na skijama, a na drugom kraju vozi tzv. Seetaxi. Naime, dva predjela odvaja zaleđeno jezero preko kojeg skijaše vuku snježne saonice.

Skijalište preporučamo obiteljima s djecom, a svi smještajni objekti su na pješačkoj udaljenosti do staza i žičara.

Flachau

Flachau je dio regije skijališta pod imenom Salzburger Sportwelt koja, pored Flachaua, uključuje i obližnja skijališta St. Johann / Alpendorf, Wagrain, Zauchensee - Flachauwinkl, Flachauwinkl-Kleinarl, Radstadt / Altenmarkt, Eben, Filzmoos i Goldegg.

No, cijeli kompleks skijališta zapravo uključuje još četiri ovakve regije: Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkönig i Großarltal te svih pet regija skupa tvori Ski Amade područje koje s jedinstvenom ski kartom obuhvaća više od 860 kilometara staza.

Skijališta nisu međusobno povezana. 

Dnevna karta za Flachau, koja uključuje i Alpendorf, Wagrain, Kleinarl, Zauchensee i Radstadt-Altenmarkt stoji 51,50 eura i jedna je od skupljih u regiji. Šestodnevna karta koja vrijedi za cijelu Ski Amade regiju stoji 248 eura.

Kronplatz

Najpopularnije među Hrvatima, skijalište Kronplatz je dobilo ime prema vrhovima koji podsjećaju na pijetlovu krijestu koja mu je zaštitni znak.

Skijalište se nalazi u Italiji, u Dolomitskim alpama Južnog Tirola na granici s Austrijom i alpskim centralnim masivom, udaljeno 415 kilometara od Zagreba, 365 kilometara od Rijeke.

Smješteno je na visini od 975 do 2.275 metara, okruženo s 13 turističkih mjesta od kojih su najpoznatija Bruneck/Brunico, St. Vigil/San Vigilio(najmondeniji i u prosjeku najskuplji jer je na samim stazama), Olang/Valdaora, Reischach/Riscone, Rasen/Rasun, St. Georgen/ San Giorgio i St. Lorenzen/Lorenzo.

Kronplatz je skijalište s najviše kabinskih žičara i s visokim stupnjem sigurnosti za djecu, a tamo se nalazi i jedan od najvećih najvećih snowparkova u južnom Tirolu.

Rogla

Ako se ne možete odlučiti između skijanja i wellnessa, Rogla nudi oboje. Terme Zreče su prirodne termalne izvore iskoristili u svrhe liječenja i rehabilitacije, dok su obližnje brdo pretvorili u jedno od top 4 slovenska skijališta.

Popularni skijaški kompleks udaljen je oko 150 kilometara od Zagreba, što ispada oko dva sata vožnje automobilom.

Osim pristupačnih skijaških staza, Rogla nudi vožnju motornim sanjkama, adrenalinsko sanjkalište "Zlodejevo", koje je otvoreno cijele godine, fitness, sportsku dvoranu, umjetnu stijenu za penjanje, hodanje krpljama, turno skijanje i još puno toga.

Posebno se ističe najveći snowpark u ovom dijelu Slovenije. 

Les 2 Alpes

Jedno od najviših francuskih skijališta nalazi se u "Haute" Alpama na jugoistoku Francuske. Les deux Alpes u sklopu skijališta ima najveći skijaški ledenjak u Europi. Skijalište je na visini od 1250 do 3568 metara i ima oko 220 kilometara uređenih staza kao i idealne uvjete za freeride.

Glečer je prava poslastica. Počinje na 3200 metara gdje je u sklopu gornje stanice gondole kafić sa velikom terasom sa koje je prekrasan pogled. Glečer se proteže sve do 3568 metara i na njemu voze dva sidra, a kad se dođe na vrh sidra, može se jednom gotovo ravnom stazom doći do tanjurića koji vozi na sami vrh.

Postoji vlak koji vozi kroz sami ledenjak i služi za prijevoz skijaša na visinu od 3450 metara, te je samim tim zanimljiv kao alternativa sidrima, pogotovo kada su vremenske prilike loše. Druga zanimljivost je Ledena špilja. Napravljena je na vrhu ledenjaka i ulazi nekih 10 do 20 metara u sami led. U njoj su od leda isklesane razne figure u mjerilu 1:1.

Nassfeld

Nassfeld je jedno od top deset skijališta Austrije nudi svojim posjetiteljima razne atrakcije, a nalazi se odmah uz talijansku granicu u južnom području Alpa između brda i jezera.

Uz garantirani snijeg i savršeno pripremljenih 110 kilometara staza, posjetitelje očekuje najviše sunčanih sati u odnosu na čitavo alpsko područje. Istovremeno je riječ o području s jednom od najviših stopa sigurnosti snijega, a umjetno zasnježavanje moguće je na svih 110 kilometara skijališta.

Nassfeld pored mnogo sunca i snijega raspolaže i izvrsnom infrastrukturom: na skoro 300 hektara staza podijeljeno je 30 liftova većinom uz zaštitne kupole, grijanjem i zaštitom za djecu, kao i vučnice te pomoć za uspon za djecu. Spuštati se može po različitim stupnjevima zahtjevnosti – pa čak na 7,6 kilometara dugačkom spustu "Carnia" ili na najdužoj osvijetljenoj stazi Alpa.

Osim skijanja, ovdje možete uživati u "Panorama Point Viewovima" odakle možete promatrati planinsku panoramu smješteni u udobnim ležaljkama, posjetiti najveću osunčanu terasu u Alpama, servisirati skije i snowboarde po najpovoljnijim cijenama, te se odvažiti na freeride.

 

Pročitajte više