Pogledali smo Furiosu. Mogao je trajati i kraće, ali to je film koji se ne propušta

Foto: Press

FRANŠIZA Mad Max ima vrlo netipičnu bazu fanova jer ono što bi vojska geekova u bilo čemu drugom razapela u online raspravama u slučaju Mad Maxa se tolerira. U tom pogledu prvenstveno govorimo o priči čiji je kontinuitet toliko fleksibilan da djeluje kao da je smišljan u hodu. No, ovaj filmski serijal u prvom je redu osvajao šarmom. Čak i u trenucima kad nije bio u najboljoj formi. 

Od niskobudžetnog kultnog prvijenca i Road Warriora koji je neupitno remek-djelo, preko neujednačenog Beyond Thunderdome koji je daleko bolji nego što mnogi od nas pamte, pa sve do briljantnog povratka u formu s Fury Roadom. 

Negdje između

Furiosa je u tom kontekstu negdje između. Nije na razini prethodnika jer Fury Road je bio neočekivan izlet u kompletno ludilo. Furiosa je više nastavak istim terenom, ali s nekoliko novih likova. 

Budući da sam fan franšize, očekivanja su bila velika, a dio predrasuda i strahova koje sam imao bio je neutemeljen. 

Nakon što sam u glavnim ulogama vidio Anyu Taylor-Joy i Chrisa Hemswortha, učinilo mi se da George Miller ulazi u neki proračunati pokušaj pa angažira lijepe ljude da u kina privuče mlađe gledatelje, što bi na kraju rezultiralo mlakim nastavkom čiji je jedini cilj zaraditi. No, to se pokazalo kao klasično infantilno fanovsko gunđanje. Jedna od onih prvoloptaških "serem da bih srao" gluposti kakvih je internet prepun. 

Razlog je jednostavan, isto to mogli smo reći i za prethodni nastavak, koji je u glavnim ulogama imao Toma Hardyja, Charlize Theron, Nicholasa Houlta i hrpu podjednako lijepih glumica. Na kraju krajeva, Mel Gibson je tijekom osamdesetih i devedesetih bio seks-simbol pa cijela ta teorija ne drži vodu, a osim toga, više ne živimo u eri velikih glumačkih zvijezda. Taylor-Joy i Hemsworth su popularni glumci, ali ne privlače ljude u kina. 

Furiosa je onaj klasični pomahnitali Miller kojeg obožavamo i vrijedi naglasiti da je u top formi. 

Sve ono što ste voljeli ponovno je tu, od nadrogiranih frikova koji rade akrobacije na jurećim friziranim krntijama do likova koji djeluju kao katalog psihičkih poremećaja. Ona šačica normalnih ljudi mora raditi luda sranja kako bi preživjela u svijetu kojim vladaju kompletni luđaci. 

Priča postoji, ali na isti onaj način na koji postoji priča u Road Warrioru ili Fury Roadu - postoji i stane na post it. "Furiosu otmu kao dijete. Želi se vratiti kući. Nije jednostavno jer... kaos." 

Moglo je trajati i kraće...

Da to ipak malo razvučemo, ovog puta pratimo mlađu Furiosu, koju je u prethodniku glumila Theron, i njezine pokušaje da se vrati u oazu iz koje ju je još kao dijete oteo vođa bajkera Dementus. Naravno, tu se u priču uključuju luđaci iz Fury Roada i nastaje kompletno ludilo u već ionako suludom ratu za moć i resurse. 

Taylor-Joy je odlična kao Furiosa, ali posebno se ističe Chris Hemsworth kao Dementus. Joy se već dokazala kao jaka glumica, ali Hemsworthu je nedostajala "the" uloga koja bi mu pomogla da se makne od toga da je Thor i ništa drugo osim toga. Dementus je definitivno jedna od uloga koje će mu pomoći u tome. 

Što se ostalog tiče, Furiosa je sve ono što biste i očekivali od nastavka. Doduše, ovog puta sve je malo manje šokantno nego u Fury Roadu jer to je bio epski povratak u formu koji smo čekali gotovo 30 godina i koji je teško, a možda čak i nemoguće nadjačati. Ovdje nemamo ekvivalent Doof Warriora koji je postao simbolom ludila prethodnika, ali sve je toliko suludo i pomaknuto da manje nedostatke gotovo i zanemarujete. 

Istina, film je mogao bez problema trajati pola sata manje, ali što je, tu je. 

Doznali smo da franšiza može funkcionirati bez Maxa Rockatanskog (jednim dijelom i zato što smo dobili light verziju istog u liku Praetorian Jacka), ali još bitnije od toga, nemate osjećaj da su likovi nespretno nagurani kako bismo umjesto junaka dobili junakinju. Ne sumnjam da ćemo i ovog puta slušati antiwoke kritike, ali Furiosa djeluje kao jedna od onih klasičnih akcijskih junakinja kakve smo imali u vremenima kada to nije bila tema o kojoj su svi iscrpno raspravljali i na tome skupljali ili gubili bodove za političku korektnost. 

Sve u svemu, Miller se vratio, čekanje se isplatilo, a Furiosa: A Mad Max Saga jedan je od onih filmova koji se ne propuštaju. 

Ocjena: 9/10

Pročitajte više