Polanski neće moći predstavljati svoj film na ovogodišnjem Berlinaleu



ROMAN POLANSKI koji se trenutno nalazi u kućnom pritvoru u Švicarskoj, neće moći prisustvovati na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu niti će poslati video poruku, iako je njegov film u programu.

Redatelj je još uvijek u kućnom pritvoru dok traju pregovori oko njegovog izručenja američkoj vladi koja mu želi suditi zbog spolnog odnosa s maloljetnicom. Mnogi su se nadali da će Polanski moći doći na Berlinale i predstavljati svoj film "The Ghost Writer", ali to ipak neće biti moguće. "On neće doći", rekao je čelnik Berlinalea Dieter Kosslick koji se čuo s redateljem preko telefona. "I neće biti snimljene video poruke. Zahvalio mi je što sam odabrao njegov film, a ja sam mu rekao da sam ga odabrao jer je odličan. On je bio nekoliko puta na Berlinaleu i kaže da voli tu atmosferu", rekao je Kosslick skupini inozemnih novinara.

Polanski je već osvajao nagrade Berlinskog filmskog festivala, ali prošlog je tjedna sud u Los Angelesu odbio njegov zahtjev za suđenjem u odsutnosti i odredio da mora doći u Kaliforniju, što znači da redatelj i dalje ostaje u kućnom pritvoru. Barem dok švicarka vlada ne odluči hoće li ga izručiti. "Zlatnog medvjeda" osvojio je 1966. godine za film "Cul-de-Sac", godinu dana nakon što je s filmom "Repulsion" osvojio "srebrnog medvjeda".

Pročitajte više