Poludjela Britanija: Curice žele sise poput prsate starlete Jordan

NOVA istraživanja među britanskim tinejdžerima pokazala su veliki utjecaj žutog tiska i kvazi-zvijezda koje borave na naslovnicama tabloida, a posebno je zabrinjavajući, kažu stručnjaci, utjecaj Katie Price, odnosno starlete Jordan. Djevojke u dobi od 16 do 18 godina, naime, mahom žele izgledati kao ona, pa od roditelja, primjerice, traže silikonske grudi kao poklon za osamnaesti rođendan.

"Mlade djevojke svakodnevno čitaju o ženama sa silikonskim grudima. Toga je u našim medijima toliko da se čini kao normalna stvar. Nedvojbeno, to ima veliki utjecaj na djevojke, pogotovo one koje su nesigurne i uporište traže u svojim uzorima", kaže Shami Choudhry, glasnogovornica jedne klinike za estetsku kirurgiju. Prema istraživanjima, interes među mladima što se estetske kirurgije tiče u 2007. godini povećao se za zabrinjavajućih 150 posto.

Godine 2006. estetskim se operacijama podvrgnulo trideset mladih, dok je prošle godine taj broj narastao na 169, a razlozi zbog kojih djevojke idu pod nož u najmanju su ruku bezazleni i, smatraju stručnjaci, ne bi trebali nailaziti na odobravanje kod roditelja. Neke se djevojke operiraju kako bi "izgledale što bolje na plaži", a jedan je otac 18-godišnjoj kćeri dopustio silikone jer je, kaže, "pola života očajna zato što nema čime ispuniti omiljeni topić".

29-godišnja starleta Jordan, navodno glavni uzor djevojkama koje sanjaju o većim grudima, sise je povećala šest, a prema nekim podacima, i osam puta, a pričama o nezadovoljstvu svojim tijelom doslovno je stvorila karijeru. Psihologinja Eileen Bradbury ističe kako je starleta opsjednuta estetskom kirurgijom, a takav stil života, zahvaljujući medijima koji je prate, promiče kao poželjan i, što je najgore od svega, posve normalan.

D.K.

Pročitajte više