(Polu)legalizacija jointa u Njemačkoj: Prvoaprilska šala za kraj korizme

Foto: Profimedia

Onaj tko je smislio da baš prvoga travnja marihuana u Njemačkoj postane legalna očito je imao sjajnog smisla za humor i simboliku. Osim što zvuči kao prvoaprilska šala, to je ujedno bio i Uskrsni ponedjeljak, prvi dan nakon četrdesetodnevne korizme. Dosta vam je suzdržavanja od vama dragih stvari? Povucite dim-dva vutre prvoga travnja. 

Koliko dimova prije vožnje?

Nijemci su Zakonom o kontroliranom korištenju kanabisa, osim uobičajenog smisla za smišljanje lijepih naziva za propise, pokazali i pravi balkanski talent za donošenje zakona čija provedba nije jasna.

I sad su svi zbunjeni: i policajci i korisnici marihuane.

Recimo, smije li netko makar blago napušen sjesti za upravljač vozila? Mislim, on svakako smije, njemu je to baš super, ali koliko mu se THC-a smije naći u krvi a da ga se ne kazni?

Prvi je prijedlog bio 1 nanogram po mililitru, a onda je ta inače besmislena granica povećana na 3.5 nanograma. To je otprilike nešto kao 0.2 promila alkohola u krvi, ekvivalent čaši piva. Sad shvaćate besmislenost onoga s 1 nanogramom jer to vam dođe kao tri gutljaja piva ili 0.47 gutljaja rakije.

Ali, postoje prijedlozi i da se ta granica poveća, tako da možete prije sjedanja u auto odabrati ili bocu Bitburgera ili odgovarajuću količinu vutre.

Neće to nešto značajno povećati broj budala u prometu, samo će neki od njih s osmijehom reagirati na vaše eventualno deranje kroz prozor.  

Zbunjeni policajci

A policajce zbunjuje i provedba propisa o vidljivoj udaljenosti od škole, vrtića i sličnih objekata. "Vidljiva udaljenost" znači da se pušača može vidjeti iz škole. Zakon postavlja granicu na sto metara. "Kako da to mjerimo?" buni se jedan policajac na presici. Nisam baš neki suradnik policije, mogu im samo sugerirati da ne nose metar sa sobom, nego da malo guglaju riječ GPS i vide bi li im to koristilo. A korisnicima se već po medijima sasvim ozbiljno dijele savjeti da puše negdje skriveni u grmu, tako da ih se ne vidi iz škole. Da znate što je posrijedi kad vidite dim iz grma, nije požar.

Ili, kako da policajci utvrde ima li tko u džepu više od dopuštenih 25 grama? "Ne nosimo vagu sa sobom", žali se ovaj na televiziji. Ne znam ni jedan časni razlog zašto bi tko kod sebe imao toliku količinu vutre, dostatnu za barem isto toliko jointa. Još manje mi je jasna razlika između nekog tko u džepu drži umjerenih 25 grama od onog tko se natrpao s enormnih 26 grama. Prvi će moći i dalje udisati što mu se hoće, drugi ide sucu. 

Pazi što sadiš

A smijete imati do tri biljke kanabisa u vrtu. Tu već nema nekog spora, svi znaju brojati do tri. Neke sorte kanabisa narastu i preko šest metara, znat će pola grada kakvom se poljoprivredom bavi njihov susjed.

Ali, zakon vam nalaže i da nikakav maloljetnik nema pristup tim vašim dragocjenim stabljikama. Dakle, smijete uzgajati kanabis samo ako u vašem kućanstvu nema maloljetnika. I ako ste lijepo ogradili prostor. Toliko dobro da nikakav spretni sedamnaestogodišnjak ne može preskočiti i okoristiti se vašim trudom. I nemojte se jako veseliti ako bude rodna godina pa dobijete više od šezdeset grama suhih listića. 

Kvaka 22

Svima koji bi legalno pušili travu zakon omogućava osnivanje udruga s najviše petsto članova.

Oni bi se tu onda mirno mogli baviti uzgojem i međusobno dijeliti urod po točno utvrđenim granicama. Na nesreću svih vas koji biste se rado učlanili, morate imati prebivalište u Njemačkoj. Nijemci ne žele da postanu Nizozemska po kojoj se klataraju napušeni turisti iz drugih zemalja.

Samo, ima tu jedna kvaka zbog koje čisto sumnjam da će itko osnovati udrugu.

Zakon je već napala oporba u njemačkom parlamentu i stranke poput (inače najvećeg) CDU-a obećavaju da će ga ukinuti čim se dokopaju vlasti. Realno gledano, za dvije godine. 

Tada bi vaš popis članova udruge mogao postati dragocjeni izvor informacija za policiju.

Uživaju dok mogu

Naravno, puno ljudi živi (i puši) u sadašnjem trenutku, ne zamaraju se previše onime što će se možebitno dogoditi za čak dvije godine. I ovdje su nahrupili lijepi dani, iz popularnih kampova i kućica kraj rijeka vijore se mirisni dimovi. Sve je po zakonu: gandžaju striktno punoljetni, udaljenost od najbliže škole i vrtića iznosi barem pet-šest kilometara, drže se i "radnog vremena" (ne smije se pušiti u pješačkoj zoni između 7 i 20 sati). Dovoljno su bistri da izbjegavaju probleme s ne baš spretno uobličenim zakonom.

Sad još samo da ih policija ne upita gdje su uopće nabavili vutru koju zdušno udišu, jesu li je posadili čim je zakon stupio na snagu, a rodila im već par dana kasnije. Tog asa u rukavu policija će imati sve do prve sljedeće berbe. I to bi se moglo obiti o glavu svima onima koji bi turistički svratili u Njemačku, pa se malo proveselili s jointom uz rijeku.

Ironija za kraj

Znam da vas ne zanima previše njemačka politika, ali ovo ipak trebate znati.

CDU nije dovoljno jak da sam (uz tradicionalno partnerstvo s CSU-om) zauzme Bundestag. Na posljednjim parlamentarnim izborima oni su stoga nudili koaliciju žutim Liberalima i Zelenima (no, ovi su ipak odabrali crveni SPD).

Da su se kojim slučajem Zeleni i Liberali ipak odlučili za crni CDU, nastala bi koalicija koju su unaprijed - po bojama zastave - prozvali Jamajka. 

I nakon sljedećih izbora stvarno bi se moglo dogoditi da uporabu marihuane zabrani koalicija nazvana po zemlji koja vam prvo padne na pamet kad netko spomene gandžu.

Pročitajte više