Pomažemo uhljebima da budu zdravi: Evo kojim se sportovima možete besplatno baviti

Screenshot: Youtube

SINDIKAT državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske poslao je otvoreno pismo premijeru kako bi upozorio na sve lošije zdravlje zaposlenika.

Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, je kao čimbenike koji utječu na kvalitetu života navela čimbenike radnog okruženja, stil života, prehranu, kao i osobni dohodak. Istaknula je kako državni službenici i namještenici nisu dužnosnici i ne rade za velike plaće.

> Sindikat uhljeba: Previše sjedimo, ne možemo vježbati jer imamo premale plaće

"Njihov osobni dohodak u neto plaći iznosi između 3000 i 5500 kuna, govorim o našim članovima. Stoga im raspoloživi dohodak ne omogućuje aktivnije bavljenje sportom ili možda da si priušte bolju opremu", rekla je Šušković, istaknuvši i negativan utjecaj takvog dohotka na kvalitetu ishrane.

Šušković je napomenula kako sjedilački poslovi uzrokuju oboljenja mišićno-koštanog sustava.

"Prema dostavljenim zahtjevima za pomoć, sve je više takvih oboljelih", rekla je.

Sportovi kojima se možete potpuno besplatno baviti

S obzirom na važnost fizičke aktivnosti za zdravlje, Index podsjeća na sportove kojima se članovi Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika mogu baviti a da ih pritom porezni obveznici ne moraju dodatno plaćati.

Trčanje je jedna od najboljih fizičkih aktivnosti i jedan od najzdravijih načina za opuštanje, a sva oprema koja vam treba je jedan par tenisica. Koje, uvjereni smo, većina državnih službenika i lokalnih namještenika već posjeduje.

U istom paru tenisica možete se baviti i brzim hodanjem, a ako tražite neku uzbudljiviju aktivnost, uvijek se možete baviti planinarenjem. Obuća namijenjena planinarenju je nešto skuplja, ali je investicija na duže staze.

U slučaju da ipak nemate obuću, uvijek se možete posvetiti jogi. Za jogu vam ne treba obuća, eventualno zbog udobnosti možete koristiti prostirku. Na internetu je dostupno mnoštvo tutorijala, pa ne trebate plaćati ni trenera.

Preskakanje vijače je također aktivnost koja ne zahtijeva ulaganja, a 10 minuta preskakanja konopca potroši isti broj kalorija kao 30 minuta trčanja.

Za vrijeme lockdowna dodatnu popularnost je stekao "bodyweight workout" koji se oslanja na vlastito tijelo i njegovu težinu. Postoje mnoge aplikacije koje će vam ponuditi vježbe i procedure kako biste postigli najbolje rezultate, kao i mnoštvo besplatnih uputa i tutorijala na YouTubeu.

Sprave nisu potrebne ni za bavljenje plesom, koji je vrlo dobar način vježbanja.

Ako živite u nekom od mjesta koja imaju uređene parkove sa spravama za vježbanje, tada se možete baviti fizičkom aktivnošću i bez plaćanja članstva u teretani. 

Pilatesom se možete baviti čak i u uredu. Sve što vam treba je obična stolica koja postoji u svim lokalnim i državnim uredima i pauza od 15 minuta.

Tai Chi Chuan je kineska borilačka vještina koja se zasniva na blagim i umirujućim pokretima, a postao je popularan kao masovni oblik rekreacije. Nisu potrebna nikakva ulaganja ni oprema.

Oni kojima nijedan od navedenih sportova nije dovoljno atraktivan mogu trenirati parkour. Jedina potrebna oprema su obična majica, udobna trenirka i par tenisica. Ali možete trenirati i bosi. Nisu potrebne nikakve sprave za vježbanje ili posebna oprema jer se koriste okolina i tijelo.

Pročitajte više