Ponižavanje učenika ili genijalno? Kontroverznom metodom spriječio prepisivanje

Foto: Facebook

MEKSIČKI učitelj našao se na udaru kritika jer je natjerao srednjoškolce da nose kartonske kutije na glavi kako bi im blokirao periferni vid i spriječio ih da prepisuju jedni od drugih na ispitu.

Luis Juárez Texis optužen je za ponižavanje i kršenje osnovnih ljudskih prava svojih učenika nakon što je njegova fotografija, na kojoj se vidi kako nadgleda ispit tijekom kojeg su učenici nosili kartonske kutije na glavama, postala viralna na društvenim mrežama. 

Roditelji učenika podijelili su fotografiju na društvenim mrežama i od nadležnih za obrazovanje u Meksiku traže otkaz za Texisa, ravnatelja Campusa 01 El Sabinal u meksičkoj državi Tlaxcali.

"Osuđujemo ta djela ponižavanja, fizičkog, emocionalnog i psihičkog nasilja, kojem su izloženi učenici Campusa 01 El Sabinal, Tlaxcala. Ovako Luis Juárez Texis prima, tretira i ponižava studente. Kao roditelji zabrinuti za akademski razvoj svoje djece, molimo federalna i državna obrazovna tijela i institucije koje osiguravaju prava mladih da odmah djeluju i daju otkaz Luisu Juárezu Texisu, direktoru spomenutog kampusa. Nadamo se da ova vrsta nasilja nad mladićima iz Tlaxcale nije zanemarena i da će savezne i državne vlasti otpustiti ovog javnog dužnosnika i prestati s takvim vrstama ponižavanja u prostoru namijenjenom učenju...", ogorčeni roditelji poručili su na Facebooku.

Što vi mislite o ovoj metodi?

Fotografija učenika koji nose kartonske kutije s izrezanim rupama za oči, što im je dopuštalo samo gledanje ispred sebe bez okretanja glave, podijeljena je tisuće puta od prošlog tjedna, a na kraju su je pokupili i mainstream mediji. Međutim, umjesto da osude učitelja, većina korisnika društvenih mreža mu je čestitala što je našao učinkovit način da spriječi prepisivanje.

"Odličan posao, učitelju, ovo im ne nanosi štetu. Zapravo bi se roditelji trebali brinuti više o svojoj djeci nego o nekim kutijama koje ih podučavaju sjajnoj lekciji", komentirala je jedna osoba.

"Sjajna tehnika, čestitke učitelju", napisao je netko drugi.

Na pitanje lokalnih novinara da komentira situaciju, Juárez Texis, koji se pojavljuje na fotografiji iza učenika, rekao je da je on prisustvovao samo kao promatrač i da su studenti pristali na tu metodu protiv varanja.

Pročitajte više