Popela se na prvo mjesto kladionica: Hoće li ovu pjesmu Srbi poslati na Eurosong?

Screenshot: YouTube

SRBI večeras biraju predstavnika na Eurosongu, a na kladionicama je veoma napeto. Naime, nakon što je Breskvica s pjesmom Gnezdo orlovo dugo držala prvo mjesto, sada je pala na treću poziciju, dok se na vrh popela Teya Dora s pjesmom Ramonda.

32-godišnju Teyu Doru i strani fanovi Eurosonga smatraju favoritkinjom za pobjedu.

Tko je Teya Dora?

Teodora Pavlovska rođena je 1992. godine u Boru u istočnoj Srbiji. Glazbom se počela baviti odmalena, a do sada je skladala i pisala pjesme za brojne srpske zvijezde. 

Sa 17 godina otišla je u SAD studirati glazbu te je godinama kasnije radila u glazbenoj produkcijskoj kući ARKTKT Publishing LLC u New Yorku. Teya Dora je autorica i nekoliko pjesama koje se pojavljuju u seriji Južni vetar.

Teya Dora u ožujku prošle godine objavila je pjesmu Džanum, koja je nakon niza okolnosti postala ultimativni TikTok hit. I svjetski hit. Mnogi vjerojatno nemaju pojma da je ta pjesma nastala u Srbiji. Pjesmu Džanum čuli ste u bezbroj reelsa na Facebooku i Instagramu, kao i u mnoštvu TikTok videa. Na YouTubeu ta pjesma ima preko 75 milijuna pregleda.

Posebno značenje za Srbe

Inače, pjesma Ramonda ima i posebno značenje. Natalijina ramonda cvijet je ljubičastih latica koji raste u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, sjevernoj Grčkoj, Albaniji, Crnoj Gori i na sjeverozapadu Bugarske. Simbol je srpskog Dana primirja u Prvom svjetskom ratu koji se obilježava 11. studenog.

Natalijinu ramondu je 1882. godine, nadomak Niša, otkrio botaničar Sava Petrović. Cvijet je planirao nazvati Niška ramonda, ali je ipak odluka pala da dobije ime po kraljici Nataliji Obrenović. Ramonda je u Srbiji strogo zaštićena vrsta. Taj cvijet nazivaju i "cvijet feniks".

Pročitajte više