Popularne UGG-sice uništavaju stopala i izazivaju bolove u koljenima i kralježnici

POPULARNE čizme australskog proizvođača Ugg, kod nas poznate kao UGG-sice, loše djeluju na stopala jer im ne pružaju dovoljno potpore, zbog čega osobe koje ih nose mogu patiti od bolova i problema u stopalima, gležnjevima, koljenima i kralježnici, prenosi britanski Telegraph.

Šef britanskog Koledža za osteopatsku medicinu (British College of Osteopathic Medicine) dr. Ian Drysdale upozorio je kako ove trendi čizmice, vrlo popularne među mladim djevojkama i tinejdžerima, nisu dizajnirane za nošenje izvan kuće te da dugotrajnijim nošenjem mogu prouzročiti ozbiljne probleme i bolove u koljenima i kralježnici.

UGG-sice mogu trajno oštetiti kralježnicu

"Samo zato što je nešto moderno, ne znači da je dobro i zdravo", upozorava Drysdale i podsjeća da mekana obuća ne pruža dovoljno potpore nogama pri hodu te da može nanijeti velike štete mladima, čiji se skelet tek razvija i vrlo je krhak.

"Ako se skelet razvija nepravilno, nastat će nepopravljive štete i ti će mladi ljudi osjećati posljedice kasnije u životu zbog deformiranih koljena, zglobova i kralježnice", tvrdi Drysdale.

Ortoped Mike O'Neill protumačio je kako noga u UGG-sicama nema dovoljnu potporu iznutra, zbog čega osoba nesvjesno počinje gaziti unutrašnjom stranom stopala. To dovodi do pojačanog opterećenja unutrašnje strane zgloba koji zbog toga stoji u neprirodnom položaju i opterećuje butnu kost. Ona izaziva neprirodan položaj zdjelice pri hodu, a posljedica su bolovi u leđima.

I sam proizvođač ovih popularnih čizama, australski Ugg, navodi kako se radi o komotnoj obući, te da bi osobe koje ju nose trebale računati na moguće probleme ukoliko ne nose potpetice ili ortopedske uloške.

Pročitajte više