Porsche predstavio trkaći hibrid

911 GT3 Hybrid R je trkaći hibrid koji najavljuje da je Porsche ozbiljno zagrizao za ovu tehnologiju te kako će se ista jednog dana pojaviti na cestovnim jurilicama stuttgartskog proizvođača. Naime, ovaj će model poslužiti kao svojevrsni laboratorij za istraživanje mogućnosti ovakvih pogona te njihove implementacije u cestovne modele.

Usprkos skorašnjem predstavljanju na ženevskom auto salonu, rad na GT3 Hybrid R-u nije gotov te će se on nastaviti sve do svibnja kada bi ovaj automobil trebao nastupiti na 24 sata Nürburgringa. Snažan i brz, a još k tome i štedljiv automobil je upravo idealan za tzv. utrke izdržljivosti.

Model pokreće atmosferski 4,0-litreni šest-cilindrični motor snage 480 KS uparen s dva elektromotora ukupne snage 82 KS. Konvencionalni će motor pokretati stražnje, a električni motori prednje kotače. Potonji energiju neće dobivati iz teških baterija već od elektro-mehaničkog zamašnjaka koji prikuplja kinetičku energiju nastalu kočenjem.

Po želji vozača, sustav sličan KERS-u u Formuli 1, može pohranjenu energiju u obliku električne energije proslijediti elektromotorima na period od 6 do 8 sekundi.

Ipak, ovaj sustav, koji se može zavrtjeti i do 40.000 o/min, se trenutno nalazi na suvozačevom mjestu pa će proteći još neko vrijeme da se razvije do stupnja kad bi njegova ugradnja u cestovne modele bila moguća.

Pored dodatne snage za pretjecanja, prednosti ovog sustava su da može poslužiti i kao sredstvo za smanjivanje ukupne potrošnje goriva, a pogon na sva četiri kotača svakako pridonosi boljim vozim svojstvima automobila.

Pročitajte više