POSJET TITANICU S JAMESOM CAMERONOM

S posebnim naočalama za trodimenzionalno gledanje, sudionici filmskog festivala u Cannesu moći će zaroniti u morske dubine zajedno s Jamesom Cameronom, redateljem "Titanica", koji će u službenom programu izvan konkurencije prikazati "The Ghosts of Abyss", još jedan film koji istražuje olupinu parnog broda.

Ovaj jednosatni dokumentarni film redatelja "Terminatora" i "Bezdana" o istraživanju olupine bit će prikazan 17. svibnja u velikom amfiteatru Lumiere. Film je snimljen pomoću opreme koja podnosi pritisak na velikim dubinama. Glumac Bill Paxton pratio je redatelja i njegovu ekipu.

Zahvaljujući dvama robotima-kamerama malih dimenzija, u potpunosti automatiziranim, koje je izradio redateljev brat Mike Cameron, gledatelji će prvi put moći posjetiti sve dvorane broda koji leži na dnu sjevernog Atlantika, na dubini većoj od četiri kilometra. U njegovu potonuću 14. travnja 1912. život je izgubilo tisuću i pol ljudi.

Zaboravljene kape, posuđe, odjeća, zadnji svjedoci života tisuću i pol ljudi koji su se utopili u najpoznatijem brodolomu u povijesti, opet se pojavljuju u tom dokumentarcu u Disneyjevoj produkciji.

U izradi filma za koji je dobio jedanaest Oscara, James Cameron se nadahnuo nacrtima Titanica, a u unutarnjem uređenju vodili su ga nacrti Olympica, Titanicova blizanca.

"No to je drukčiji brod, nije potpuno isti", rekao je redatelj za tisak u New Yorku. "Prvi put znamo kako je zaista izgledao Titanic".

Istraživanje je omogućilo da se otkrije, tvrdi on, da su se drveni stolovi iz glavne blagovaonice mogli iskoristiti kao splavi za spašavanje putnika.

(Hina) vrad bnš

Pročitajte više