Posjetitelje 11. Festivala novog cirkusa na zatvaranju očekuje pravi spektakl

Foto: Press

FINSKA nova magija na zatvaranju 11. Festivala novog cirkusa! Protekla dva tjedna Zagreb je domaćin suvremenim cirkuskim produkcijama koje pomiču granice naših očekivanja od ove intrigantne umjetničke vrste, a kakav li tek niz iznenađenja možemo očekivati u završnici Festivala novog cirkusa.

Njegovo jedanaesto izdanje u Kulturnom centru Travno zatvorit će ista skupina koja je 2005. godine otvorila prvi FNC – finski novocirkuski kolektiv WHS! Ovi su umjetnici u međuvremenu "otkriveni" i od stotinu drugih svjetskih festivala, pa i onih regionalnih, tako da je zagrebačka publika njihovim kreacijama mogla svjedočiti puno prije beogradskog BITEF-a, sarajevskog MESS-a ili ljubljanskih Mladih leva.

Na ovogodišnjem Festivalu novog cirkusa Finci će izvesti dvije predstave! U utorak, 22. studenoga, na Sceni Travno (Božidara Magovca 17, Mamutica) predstavit će „Lähtö“ (fin. odlazak). Par, muškarac i žena, toliko su se udaljili jedno od drugoga da su zapeli u nekom snolikom i magičnom međuprostoru. Inspirirana radom iluzionista 19. stoljeća, predstava stvara misterioznu atmosferu u kojoj se izmjenjuju humor i tragedija.

Ovo unikatno kazališno iskustvo integrira cirkus, magiju, ples, dizajn kostima i vizualne umjetnosti! Velike video projekcije u stilu su uvrnutog crno-bijelog filma, a kinematografski trikovi i efekti izlijevaju se s platna na pozornicu. Namještaj izaziva zakone gravitacije, i u tom prostoru nestabilnosti par pokušava razriješiti svoje osjećaje.

U četvrtak, 24. studenoga, na istoj Sceni Travno uprizorit će se "Cutting Edge" (eng. sječivo), najnovija WHS-ova predstava, koju je Festival novog cirkusa i koproducirao! Dekapitacija iliti obezglavljivanje najstariji je dokumentirani mađioničarski trik na svijetu. Od drevnih zapisa o egipatskom mađioničaru Dediju, preko inkvizicijskih iživljavanja, do najnovije upotrebe odrubljivanja glave u terorističke svrhe, ovaj strašni čin postavlja neugodna pitanja o ljudskoj prirodi koja je sklona sudjelovati, pa čak i uživati u spektaklu obezglavljivanja.

Izvođači koji se režu na dijelove sudjeluju u crnohumornoj i perverznoj kombinaciji magijske predstave, baroknog teatra, akrobatike, suvremenog plesa i punk koncerta! Obje WHS-ove predstave režirao je iluzionist Kalle Nio (ex-Hakkarainen), pionir nove magije koja je u proteklih petnaestak godina pokazala da mađioničari ne moraju samo izvlačiti zečeve iz šešira i piliti žene napola. U kombinaciji s novim tehnologijama, jasnim umjetničkim konceptima i suvremenom dramaturgijom, predstave WHS-a postaju gotovo opipljivo pravo magično putovanje!

Ulaznice za obje predstave stoje 60 kuna, prodaju se kroz sustav ulaznice.hr, kao i na blagajni Kulturnog centra Travno sat vremena prije izvedbe (od 19 sati).

Sve informacije o ovom festivalu u organizaciji Male performerske scene potražite na www.cirkus.hr. Festival novog cirkusa podržavaju Grad Zagreb, Ministarstvo kulture, Turistička zajednica Grada Zagreba i drugi partneri i sponzori.

Pročitajte više