Posljednja i najbolja uloga? Ustav RH Nebojši Glogovcu donio je titulu gay ikone u Srbiji

Foto: Fah

POSLJEDNJA filmska uloga Nebojše Glogovca bila je uloga u filmu Rajka Grlića Ustav Republike Hrvatske. Film je to koji je ostvario ogroman uspjeh i dobio brojna priznanja, a mnogi tvrde da je Nebojša tu odigrao najbolju ulogu u svojoj karijeri.

Glogovac je u filmu maestralno odigrao lik profesora Vjekoslava Kralja, desničara proustaških tendencija naslijeđenih od nepokretna oca koji gorljivo mrzi Srbe. Vjekoslav je usput gay i odijeva se u ženu. Za ulogu je dobio i Zlatnu arenu za najbolju glavnu mušku ulogu na 64. filmskom festivalu u Puli, a zbog nje je Glogovac u Srbiji dobio i titulu gay ikone 2016. godine.

"Glogovac glumi gay muškarca, transvestita, hrvatskog ultradesničara ustaške prošlosti koji pomaže susjedu Srbinu da položi policijski ispit iz Ustava Republike Hrvatske. Glogovac je s puno poštovanja pristupio ulozi gay muškarca i transvestita bez imalo karikiranja i ismijavanja lika koji glumi. Medijima je od svega najzanimljivije bilo što Nebojša Glogovac oblači žensku odjeću, ali se on odlično izborio s tabloidnom pažnjom medija i ostao dostojanstven", poručili su tad iz Gay Echoa, javnog servisa LGBT Srbije.

Sam Glogovac je u intervjuu za magazin Dani otkrio da je film pogledao dvaput, iako se inače ne voli gledati na ekranima. "Ako nekad i pogledam, to obično radim s teškom mukom. S vremenom sam, ipak, nekako uspio naći samokontrolu, pa onda kao - 'hajde da pokušam stvar promatrati neutralno i sa strane. Što je, inače, veoma teško. Jer, najprije vam neviđeno na živce ide vlastiti glas koji uvijek zvuči drugačije, kao da to niste vi", rekao je za Dane.

Pročitajte više