Potresni spot sa sinom ubijene sutkinje Hvalec: Imao sam 9 kad je mama ubijena...

Screenshot: YouTube

NA KONFERENCIJI Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koju je povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama organiziralo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, prikazan je emotivni spot sa sinom sutkinje Ljiljane Hvalec, Dinom.

"Mama nas je prije posla vodila u školu i vrtić. Sjećam se kako me poljubila pred školom i s bratom otišla prema vrtiću. Tada sam zadnji put vidio svoju majku. Imao sam devet godina, a moj brat Vito imao je pet kad nam je mama ubijena", govori Dino u potresnom spotu. 

 

Mato Oraškić na sudu ubio suprugu, njenu odvjetnicu i sutkinju 

22. rujna 1999. u maloj sudnici, Mato Oraškić je prije ročišta u predmetu razvoda braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Oraškić, inače policajac Policijske postaje Novi Zagreb, koji je zbog sumnje na to da je zapalio kuću ženinih roditelja bio suspendiran, postao je prva osoba u Hrvatskoj osuđena na maksimalnih 40 godina zatvora.

Tog jutra, 22. rujna 1999., oko 9:30 došao je naoružan pištoljem u Palaču pravde. Rasprava je trajala od 9:45 do 10 sati, a kada ju je sutkinja Hvalec privela kraju, Oraškić je izvadio pištolj i zapucao po sudnici, u kojoj se nakon tog krvavog događaja nikada više nije održala rasprava.

Nakon pucnjave Oraškić je izašao laganim korakom, kao da se ništa nije dogodilo, te je najprije otišao do obližnjeg WC-a kako bi s ruku oprao tragove baruta. Zatim je, iskoristivši gužvu koja je nastala, napustio zgradu suda.

Pročitajte više