Povelja RH predmet sprdnje na Facebooku: "Kao priznanica sa seoskog vašara"

Foto: Wikipedia

NEZGODU predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička teško će bilo što nadmašiti, a fotografija tog "nesretnog" trenutka toliko je puta pogledana da su pozornim promatračima u oko upali i neki drugi detalji.

Na društvenim mrežama žestoke je kritike tako dobila i sama Povelja Republike Hrvatske koju je Čičku uručila Kolinda. Komentatori na Facebooku su najprije primijetili da u riječi "dodjeljena" nedostaje "i", a zatim su se obrušili i na dizajn.

"To što povelja jedne službene države izgleda ko priznanica sa nekog seoskog vašara...mislim da me to čak i više smeta", "zahvalnica sajma u Gudovcu prema ovome izgleda kao fakultetska diploma", "dizajn koji ubija volju primit je", "pivski neki festival, tako mi baca", samo su neki od komentara.

Štoviše, Facebook zajednica čak je pronašla i sličnost fonta Povelje sa fontom serijala Gospodar prstenova.

 

Evo kako Povelju pak opisuje Pravilnik o odlikovanjima i priznanjima: "Isprava je omeđena pravokutnikom centriranim u odnosu na papir. Unutar pravokutnika je smeđe-žuta podloga bogato urešena vegetabilnim višebojnim uresom koji zauzima prostor unutar rubova pravokutnika. Između vegetabilnog uresa u omeđenim kružnicama nalaze se crteži objekata karakterističnih za svaku od županija Republike Hrvatske.

Centrirano na gornjem dijelu isprave u omeđenoj kružnici na zelenoj podlozi nalazi se grb Republike Hrvatske s vegetabilnim uresima sa strane. Ispod grba, stiliziranim slovima u bojama zastave Republike Hrvatske je tekst: POVELJA/REPUBLIKE/HRVATSKE (znakom »/« označen je prelazak u novi red). Centrirano pri dnu isprave u omeđenoj kružnici na bijeloj podlozi zlatotiskom je otisnut grb Republike Hrvatske. Sadržaj isprave je otisnut na žutoj podlozi ispod natpisa POVELJA/REPUBLIKE/HRVATSKE, a glasi:

ODLUKOM/PREDSJEDNIKA/REPUBLIKE HRVATSKE/dodjeljena je/IME I PREZIME (ILI NAZIV PRAVNE OSOBE).

Ispod imena i prezimena (ili naziva pravne osobe), a lijevo od crteža katedrale u Zagrebu ispisano je: U Zagrebu/datum. Ispod imena i prezimena (ili naziva pravne osobe), a desno od crteža katedrale u Zagrebu ispisano je: PREDSJEDNIK REPUBLIKE/HRVATSKE/ime i prezime Predsjednika Republike/potpis Predsjednika Republike.

Sadržaj isprave je pisan crnim slovima tipa Libra". 

Pročitajte više