Povijest kupaćeg kostima: Kako je komadić tkanine izazivao zgražanje, svađe i zabrane

Foto/Screenshot: Profimedia/Shutterstock/YouTube

POVIJEST kupaćeg kostima jako velikim dijelom je vezana uz njegovo skraćivanje, a gotovo je nevjerojatno koliko je energije, dokazivanja, argumentiranja i demonstracija utrošeno na tako mali komadić tkanine.

Premda su se u antičkim vremenima ljudi uglavnom kupali goli, bikini je postojao već u starom Rimu. U jednoj sicilijanskoj vili iz četvrtog stoljeća sačuvan je mozaik koji prikazuje djevojke u igri, a one nose trake preko grudi i neku vrstu gaćica od presavijenog komada platna. Vjeruje se da je antički bikini bio korišten za vrijeme zabave i sporta kojim su se neke žene bavile, ali i za vrijeme kupanja.

No odjeća za kupanje javlja se podosta kasnije, u 18. stoljeću. U to vrijeme muškarci su se još uvijek kupali goli, ali su žene nosile platnene košulje kao kupaće kostime. Prvi pravi kupaći kostimi bili su od vune i pamuka i prilično teški kad su bili mokri. 

Boje kupaćih kostima u početku su također bile vrlo osnovne: crvena, plava ili crna. Kupaći kostimi pokrivali su cijelo tijelo, i to ne samo iz pristojnosti. Naime, preplanuli ten u to doba uopće nije bio moderan, već se smatrao "farmerskim".

Australska plivačica šokirala svijet dvodijelnim kupaćim kostimom

Jednodijelni kupaći kostim potječe s kraja 19. stoljeća i bio je velika odskočna daska u njegovoj povijesti. Novi kupaći kostim, i muški i ženski, imao je kragnu, a hlače su sezale preko koljena. Prugasti kupaći kostimi također su postali moderni u to vrijeme.

Početak 20. stoljeća donijet će pravu revoluciju za ovaj predmet. Svjetski poznata australska plivačica Anette Kellerman uhićena je 1907. godine jer je na jednoj američkoj plaži nosila dvodijelni kupaći kostim. 

Prvi kupaći kostimi koji su otkrivali leđa dizajnirani su 30-ih godina prošlog stoljeća, što je u to vrijeme bilo vrlo odvažno. Do tada su dvodijelni kupaći kostimi za žene koji sve skrivaju bili uobičajeni, a muškarcima je bilo dopušteno nositi dvodijelni kupaći kostim kojem se mogao ukloniti gornji dio.

Tek su nakon Drugog svjetskog rata dva Francuza izumila moderni bikini, koji pokazuje pupak, a on je bio sljedeća velika odskočna daska u povijesti kupaćih kostima. Jacques Heim prvi je izumio Atome 1946. godine, nazvan tako jer je bio vrlo mali dvodijelni kupaći kostim. 

Tada se inženjer po imenu Louis Réard pobrinuo da njegov kupaći kostim bude još manji i nazvao je svoju dvodijelnu odjeću Bikini, prema otoku Bikini na kojem je te godine izvedena nuklearna proba. Réard je želio da uzbuđenje oko njegovih novih bikini kupaćih kostima bude jednako "eksplozivno".

Francuz je bio u pravu - zaista je šokirao svijet kada je prvi put pokazao seksi bikini na pariškoj modnoj pisti. Izum je natjerao sve da zaborave na Atome, a bikini je postao generički naziv za dvodijelne kupaće kostime u Europi. Trebalo je neko vrijeme da bikinije zavole u ostatku svijeta i isprva su bili zabranjeni u SAD-u i katoličkim zemljama.

Seksualna revolucija 70-ih donijela je revoluciju i među kupaće kostime

Pedesetih godina prošlog stoljeća sve se više afirmirala ženska građa, s ugrađenim grudnjacima i naglašenim strukom na kupaćim kostimima. No donji dio kupaćeg kostima i dalje je sezao iznad pupka, a gornji dio potpuno je prekrivao poprsje. 

U kasnim 50-ima izumljena je likra, koja je kupaće kostime učinila mnogo izdržljivijima, udobnijima za nošenje i lakšima za sušenje. U 60-ima su zaobljeni bokovi postali još naglašeniji, a pjesma Itsy-Bitsy-Teenie-Weenie-Yellow-Polka-Dot-Bikini, koja je govorila o sramežljivosti u malom bikiniju na plaži, postala je radijski hit.

Ovaj sramežljiv stav prema kupaćim kostimima promijenio se tijekom seksualne revolucije 1970-ih, a povijest kupaćih kostima promijenila se zauvijek. Gornji dijelovi bikinija od tada nisu bili ništa više od grudnjaka. Preplanulost je također postala popularna, pa što je više kože otkriveno, to bolje.

U kasnim 70-ima vratili su se jednodijelni kupaći kostimi, ali ovaj put visokog izreza, koji pokazuju bokove. U 80-ima je uvedena prozirna mreža i toples bikiniji ("monokiniji") postali su prihvaćeni. Bilo je to i desetljeće tanga-bikinija, poznatog i kao "brazilka" - sićušnog bikinija nalik na špagu koji većinu stražnjice ostavlja otkrivenom.

Krajem 20. stoljeća fokus se vratio na praktične kupaće kostime i ponovno su se počeli nositi klasični jednodijelni kupaći kostimi, no oskudni su bikiniji i dalje bili u modi za plažu. U 1990-ima predstavljen je "Tankini" za žene: kombinacija majice bez rukava i donjeg dijela bikinija.

Od ranih 2000-ih nema ograničenja u asortimanu kupaćih kostima koje možete kupiti. Dizajniraju se sve vrste kupaćih kostima za sve oblike tijela i veličine. Desetljeće je "mankinija" (koji nosi popularni Borat) i "burkinija" (pokriva čitavo tijelo osim lica i namijenjen je muslimankama), ali teško da je s time razvoj ovog komadića tkanine završio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.