Povodom 30 godina smrti Tomislava Ivčića, rodni grad mu priređuje veliki koncert

Foto: Filip Brala/PIXSELL/Press

Ove godine navršava se 30 godina od smrti, ali i 70 godina od rođenja, legendarnog zadarskog glazbenika Tomislava Ivčića, a tim povodom u njegovom rodnom gradu održat će se veliki koncert. Koncert, koji je danas najavljen u Providurovoj palači, održat će se u četvrtak 17. kolovoza na zadarskom Forumu ispred crkve sv. Donata, piše Zadarski.hr.

Na događaju koji nosi naziv Tomislav Ivčić... 30 godina nakon nastupit će Zorica Kondža, Doris Dragović, Tedi Spalato, Neno Belan, Matija Cvek, Mia Dimšić, Ivana i Marija Husar, Ivana Kindl, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Ivica Sikirić-Ićo, Vlado Kalember, Mladen Grdović, grupa Forum, Ive Županović, Marina Tomašević, Jure Brkljača, klapa Munita te Davor Pekota i klapa Niko.

"Moj je otac inspiracija za mnoge ljude. Vjerujem da će se i kad ne bude nas bilo, pivati pisme naše jer one i danas žive", istaknula je citirajući riječi jedne od njegovih nezaboravnih skladbi Tomislavova kći Izabela Ivčić Vrtar.

Tomislav Ivčić poginuo je 4. ožujka 1993. godine u prometnoj nesreći, kad je zadarski glazbenik sa zagrebačkom adresom bio jedna od najvećih domaćih zvijezda. Iza sebe je ostavio brojne pjesme. Napisao je preko 200 pjesama i tekstova te snimio 23 albuma koji su prodani u 2.5 milijuna primjeraka. Njegove najpoznatije pjesme su Otrov s tvojih usana, Kalelarga, Stop the war in Croatia i Večeras je naša fešta.

Međunarodni uspjeh

Pjesma Stop the war in Croatia objavljena je na istoimenom albumu u srpnju 1991. godine. Već nakon mjesec dana napravljen je i spot, koji je na hrvatskoj televiziji prvi put emitiran 4. kolovoza.

Nježna balada, kojoj je posebno elegičan ton dao nastup dječjeg zbora, zaziva međunarodnu zajednicu, a ponajprije Europu, da zaustavi rat u Hrvatskoj, dok se u spotu izmjenjuju snimke ratnih razaranja i izbjeglica te hrvatskih ljepota i znamenitosti. Ta je pjesma ubrzo postigla svjetsku popularnost i ogromnu slušanost.

Također, Tomislav Ivčić je s Mladenom Grdovićem nastupao kao Duo Pegla, a kazeta koju su izdali prodala se u 400.000 primjeraka.

Bavio se politikom

Bavio se i politikom, 1990. godine ušao je u HDZ, a 1993. izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru. Tu dužnost nije stigao obavljati jer je poginuo u prometnoj nesreći u Zagrebu. Ivčić je svojim Mercedesom pokušao izbjeći pješakinju koja je istrčala na kolnik. Prešao je u traku za suprotni smjer i frontalno se sudario s BMW-om. U nesreći su poginuli on, pješakinja i suvozačica u BMW-u.

Pokopan je na zagrebačkom Mirogoju. Iza njega su ostali supruga Slavica i troje djece. Njegova braća su također poznati hrvatski pjevač Vedran Ivčić i stariji polubrat Đani Maršan, hrvatski pjevač i skladatelj, jedno vrijeme i diplomat.

Pročitajte više