Povratak "Gospodara prstenova"

Idući mjesec, 17. travnja da budemo precizniji, na police knjižara diljem svijeta stići će posljednje Tolkienovo djelo naslovljeno "Djeca Hurina". O samoj se knjizi zasad još ništa ne zna jer izdavačka kuća HarperCollins sve detalje vezane uz posljednji dio Tolkienove sage skriva kao zmija noge. Jedine informacije koje su pustili u javnost svode se na jednu rečenicu koja glasi otprilike ovako: "Ovo je epska priča o pustolovini, tragediji, prijateljstvu i herojstvu."

Usprkos ovako šturim informacijama već je sad sigurno da će knjiga biti ogromni hit, s obzirom na pravu vojsku obožavatelja koju je Tolkienovo djelo steklo u proteklim desetljećima, a uspjehu knjige sigurno ne može odmoći ni činjenica da je za crtanje ilustracija zadužen Alan Lee, koji se proslavio svojim ilustracijama Međuzemlja, a dobio je i Oscara za dizajn scenografije u trećem Jacksonovom filmu, "Povratak kralja".

Iako se o samom djelu ništa još određeno ne zna, kruže glasine da su se gotovo svi veliki holivudski studiji već počeli tući za prava na ekranizaciju posljednjeg poglavlja "Gospodara prstenova".

Kako su prva tri filma na kino blagajnama diljem svijeta ukupno zaradila više od 2 milijarde eura, odmah je najavljena i ekranizacija "Hobita" - Tolkienove priče kronološki smještene prije trilogije "Gospodar prstenova" u kojoj se pojavljuju neki od istih likova ne bi li se od obožavatelja najveće fantasy sage u povijesti izmuzla još koja kuna.

Možemo samo zamisliti u kakvu je onda ekstazu vijest o novoj knjizi bacila holivudske moćnike, uvijek željne novog materijala kojim će napuniti kino blagajne. Što "Djeca Hurina" sigurno jesu, dakle smiješi nam se novi nastavak priče o junacima "Gospodara prstenova". S tim se slaže i predsjednik Tolkienovog društva Chris Crawshaw, koji je samo jedan od mnogih obožavatelja željnih ponovo vidjeti Međuzemlje na velikom platnu.

"Ovo bi mogao biti izvrstan film ukoliko netko osigura autorska prava na snimanje. Tolkien je svoj rad promatrao kao jednu dugačku povijest Međuzemlja, od stvaranja svijeta do kraja Trećeg doba. 'Djeca Hurina' samo su jedno poglavlje u toj ogromnoj priči", govori Crawshaw.

P.V.

Pročitajte više