Povratak na faks, ali ne kao prije: Kako korona mijenja studentski život u Hrvatskoj

Nakon duge pauze i izazova koje je donijela pandemija koronavirusa, studentski život u Hrvatskoj polako se vraća u svoje učionice, menze i studentske domove. No, vraća li se zaista sve na staro ili je korona trajno promijenila način na koji studenti žive, uče i zabavljaju se?

 

S pandemijom koja je prisilila sveučilišta da pređu na online nastavu, studenti su se morali prilagoditi učenju iz svojih soba, bez izravnog kontakta s profesorima i kolegama. Iako je online nastava pružila određenu fleksibilnost i uštedu vremena na putovanjima, mnogi studenti izrazili su nezadovoljstvo zbog nedostatka interakcije i praktičnog rada.

 

Nove navike i digitalizacija

Sada, kada se većina restrikcija ukinula, studentski život se polako vraća uživo, ali s novim navikama i većim osloncem na digitalne alate. "Online nastava nas je naučila da možemo biti efikasniji koristeći digitalne platforme za učenje, ali i da nam nedostaje ta prava, živa interakcija", kaže Ana, studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

 

Miješani modeli nastave

Neka sveučilišta odlučila su zadržati hibridni model, kombinirajući online predavanja s fizičkim prisustvom u predavaonicama, što studentima omogućava fleksibilnost, ali postavlja i nove izazove u organizaciji i učenju.

 

Socijalni život i mentalno zdravlje

Pandemija je ostavila traga i na socijalni život studenata. Zabave, druženja i događanja smanjena su ili prilagođena novim uvjetima, što je kod mnogih dovelo do osjećaja izolacije. "Pokušavamo nadoknaditi propušteno, ali svi smo oprezniji", kaže Marko, student na Tehničkom fakultetu.

 

Istovremeno, sveučilišta i studentske organizacije povećavaju napore u pružanju podrške za mentalno zdravlje, nudeći radionice, savjetovanja i druge resurse kako bi pomogli studentima da se nose s posljedicama pandemije.

 

Promjene u studentskom radu

Korona je utjecala i na studentske poslove, s mnogim poslodavcima koji su prešli na rad na daljinu ili smanjili broj zaposlenih. To je natjeralo studente da budu kreativniji u potrazi za poslom, okrećući se freelancingu ili poslovima koji omogućavaju rad od kuće.

 

Što nosi budućnost?

Iako se čini da se studentski život polako vraća u normalu, jasno je da korona ostavlja dugoročne posljedice na način na koji studenti uče, rade i druže se. Nove tehnologije, promjene u nastavi i potreba za većom podrškom mentalnom zdravlju samo su neki od izazova s kojima će se studentska zajednica nastaviti suočavati u post-korona svijetu.

 

Sveučilišta i studenti zajedno traže najbolje načine za prilagodbu novoj stvarnosti, tražeći ravnotežu između online i offline svijeta, te rad na izgradnji otpornijeg i inkluzivnijeg obrazovnog sustava koji može odgovoriti na buduće izazove.

 

Pročitajte više