"Povratak u budućnost" skoro je postao potpuni promašaj i to zbog Martyja McFlyja

Screenshot: YouTube

PRIJE trideset godina film "Povratak u budućnost" prikazan je po prvi put i stvorio od Michaela J. Foxa filmsku zvijezdu.

No, ovo se zamalo nije dogodilo, budući da je glavna uloga u ovom filmu prvotno dana Ericu Stolzu koji je otpušten usred snimanja filma, piše People. Mnogi vjeruju kako film ne bi postao svevremensk hit da se to nije dogodilo.

Redatelj filma Robert Zemeckis bio je tad u potrazi za bistrim mladim glumcem koji bi preuzeo ulogu Martya McFlya i bacio je oko na Foxa, tada 23-godišnjeg glumca u usponu koji je bio zvijezda sitcoma "Obiteljske veze".

No, u to vrijeme za glumca su se već isplanirale uloge u drugim serijama, te kreator sitcoma Gary David Goldberg nije želio "dijeliti" Foxa. Priča se da je čak tražio njegovog prijatelja i producenta "Povratka u budućnost" Stevena Spielberga da sakrije scenarij od Foxa.

"Michael nam je uvijek bio prvi izbor, ali nismo ga mogli izvući iz njegovih serija", rekao je producent Bob Gale.

Za ulogu su razmatrali i Johnnya Deppa, Charliea Sheena i Johna Cusacka, no studio Universal na kraju se odlučio za Erica Stoltza, koji je tada briljirao u filmu "Maska".

Kako je snimanje počelo, postajalo je jasno kako Stoltzu nedostaje "lagan komični dodir" njegovog nastupa i kako komedija jednostavno nije išla uz glumca. Problemi su nastajali i izvan seta. Stoltz se toliko uživio u ulogu da je nosio Martyevu odjeću doma i tražio sve da ga zovu Marty.

Zemeckis i Gale okrenuli su se Goldbergu te ga dugo vremena molili da dopusti Foxu snimanje filma. Kada je napokon pristao "dijeliti" glumca, Fox je potpisao ugovor za film, spreman na rad vikendima i noću jer je uz snimanje serije jedino tad bio slobodan.

Komentirali su kako je sve proteklo lagodno s Foxom. "Bio je spontan, imao predivnu energiju i sve je odrađeno bez poteškoća".

Kad je film napokon emitiran 1985. godine, postao je instantna senzacija. Osam uzastopnih tjedana bio je na vrhu gledanosti, a Fox je postao jedna od najvećih zvijezda Hollywooda.

Iako je glumcu dijagnosticirana Parkinsonova bolest 1998. gostovao je u nekoliko serija, a javnosti je postao poznat po neumornom zagovaranju prava oboljelih od Parkinsonove bolesti.

Fox uživa poštovanje mnogih slavnih kolega koji su više puta izjavljivali kako je on izvanredna osoba koja je zadržala smisao za humor unatoč svim nedaćama i kako je nevjerojatno koliko toga radi za druge ljude.


 

Pročitajte više