Poznati pohrlili na izložbu fotografija Zvonimira Goloba

NA IZLOŽBU fotografija Zvonimira Goloba u zagrebačku galeriju Velvet jučer su prohrlila brojna poznata lica. Leona Paraminski stigla je u društvu svog dečka Tina Komljenovića, a među uzvanicima su bili i Nataša Dangubić, Lana Klingor, Mara Bratoš, Tihana Harapin Zalepugin, Loredana Bahorić, Đurđa Tedeschi, Edvin Liverić, Livio Badurina, Nenad Korkut te brojni drugi.

Narednih 10 dana svi slučajni i namjerni prolaznici Dežmanove ulice u Zagrebu, moći će uživati u fotografijama Zvonimira Goloba te glazbi i stihovima Arsena Dedića i Gabi Novak. Put kojim su fotografije i pjesme došle u galeriju Velvet je slučajan, običan i neobičan i gotovo sudbinski. Akademskog slikara i scenografa Sašu Šekoranju obična šetnja sajmom antikviteta na zagrebačkom Britanskom trgu odvela je u svijet pjesnika Zvonimira Goluba i u njemu probudila želju da postane njegov univerzalni dio. Slučajnim pronalaskom starih fotografija Zvonimira Goloba, u Šekoranji je pobudila ideju da u svom fahu oda hommage ovom preminulom pjesniku i fotografu.

Na sebi svojstven način, Šekoranja je autorskim rukopisom ispisao poleđinu izloženih fotografija odabranim pjesmama i na taj način omiljenom pjesniku odao počast. "Poezija se ne mora čitati na glas, poezija se može uživati u intimi i vlastitom doživljaju, na vlastiti način", kaže Šekoranja. Simbiozom poezije i fotografije stvara se jedinstveni i neponovljiv umjetnički doživljaj, a Šekoranja pritom umjetničku fotografiju izjednačava sa likovnim stvaralaštvom stavljajući joj vlastiti pečat - svoj rukopis.

Posebno za ovu prigodu Šekoranja je predstavio seriju od izabranih 30 fotografija Zvonimira Goloba čija se tematika bavi licem žene u različitim životnim dobima, raspoloženjima, pozama i facijalnim ekspresijama. Crno bijela tehnika, estetski dojam, potpuna prepuštenost inspiraciji i trenutačnom osjećaju daju naslutiti vremensku dimenziju nastanka fotografija. Kao modeli u ovoj priči našle su se i neke poznate dame iz hrvatskog javnog života, koje su ispred objektiva stale još kao djevojčice, dok su neka imena na fotografijama još uvijek enigma i ne mogu se prepoznati. Upravo tim portretima umjetnik Zvonimir Golob oblikovao je svoju konačnu i prepoznatljivu fotografsku osobnost.

Pročitajte više