Poznati travel portal objavio listu najljepših hrvatskih plaža koje trebate posjetiti

Foto: Shutterstock

Australski magazin za putovanja Lonely Planet izdvojio je 14 najljepših plaža u Hrvatskoj koje biste trebali posjetiti ove godine.

Naša obala smatra se jednom od najljepših obala na svijetu, a krasi je tirkizna boja Jadranskog mora i 1.777 kilometara obale bez otoka, dok s brojnim otocima ta dužina iznosi više od 6.000 kilometara. Zbog toga, Hrvatska može ponuditi bogat izbor ljetovanja.

Zlatni Rat, otok Brač

Najfotografiranija domaća plaža neće vas razočarati, piše Lonely Planet. "Krenite šetnicom uz miris borova od Bola do ovog prekrasnog prostranstva finog mekog šljunka, kojeg zapljuskuje tirkizno plavo more. Njezin zadivljujući V-oblik mijenja se i pomiče s plimom i strujama Jadranskog mora. Vjetrovita istočna strana plaže je vrhunsko mjesto za surfere, dok se cool djeca druže u koktel baru Auro uz plažu", stoji u njihovom izboru.

Dubovica, otok Hvar

"Partijaneri grada Hvara oporavljaju se od svojih pijanih noći u Dubovici, sićušnoj uvali s plažom od blještavo bijelog šljunka koja se nalazi 10 km istočno od grada. Na njenom istočnom kraju obratite pozornost na malu špilju skrivenu u stjenovitoj obali, a kad vam je dosta sunca, opustite se pod borovima u beach baru uz hladna pića", piše Lonely Planet.

Sveti Jakov, Dubrovnik

Udaljen je 30 minuta hoda od Starog grada i pješačenja preko 160 kamenih stuba, ali Sveti Jakov vam daje malo oduška od užurbanosti glavne dubrovačke plaže. Dobivate veličanstven pogled na Stari grad ograđen zidinama, koji je još spektakularniji kako sunce zalazi. Možda je osamljeno, ali još uvijek možete unajmiti ležaljke i suncobrane i nešto prezalogajiti u baru na plaži.

Stiniva, otok Vis

Uz južnu obalu otoka Visa nalazi se poznata uvala Stiniva, okružena gotovo krugom stjenovitih litica, s tek uskim otvorom prema moru. Dio njezine privlačnosti leži u nepristupačnosti – možete se hrabro spustiti strmom nizbrdicom od Žužece, no većina posjetitelja dolazi brodom i pliva kroz prolaz do bijele šljunčane plaže.

Plaža Ušće, delta Neretve

"Kitesurferi i windsurferi – pronašli ste jednu od najboljih plaža u Hrvatskoj za let preko pijeska i valova. Plaža Ušće široka je pješčana površina koja grli deltu rijeke Neretve dok se ulijeva u Jadran. Gledajte u prekrasne planine poluotoka Pelješca ispred sebe dok se koprcate po pijesku i naručite hladno piće u jednostavnom malom baru na plaži", piše slavni magazin.

Plaža Zrće, otok Pag

Plaža Zrće je velika, lako dostupna, široka i nudi malo hlada. Ako ste spremni za zabavu, ovo je apsolutno pravo mjesto. Posljednjih godina, Papaya Club na Zrću na otvorenom zauzeo je mjesto na prestižnoj godišnjoj listi Top 100 klubova DJ Maga. Od lipnja do rujna, "hrvatska Ibiza" vrvi od festivala, tematskih party vikenda i gostujućih termina superzvijezda DJ-a.

Šunj, otok Lopud

Jedna od najljepših pješčanih plaža u Hrvatskoj idealan je jednodnevni izlet iz Dubrovnika brodom do ovog opuštenog otoka u Elafitskom arhipelagu. Prošećite od glavne luke kroz borovu šumu do široke pješčane plaže na Šunju, gdje se možete smjestiti mekom pijesku ili ležaljci u hladu.

Zbog plitkog mora ovo je omiljena plaža za obitelji s malom djecom, dok je istočni dio plaže rezerviran za naturiste. Tu je i jednostavan restoran, a ako se ne možete suočiti s 25-minutnom šetnjom od luke, unajmite neko od taksi golf vozila da vas odveze tamo.

Stračinska, otok Šolta

"Šolta je jako blizu Splita, ali kao da izmiče ljudima u strmoglavoj jurnjavi prema Hvaru i Braču. Ali ovaj prekrasno opušteni otok ima duboko razvedenu obalu koja skriva malene plaže, uključujući šljunčanu uvalu u zaljevu Stračinska. To je maleno, osamljeno mjesto, okruženo mirisnim borovima i stjenovitim obalama – i to je otprilike to. Nema bara, samo pjenušavo plavo-zeleno more savršeno za lijeno plivanje i ronjenje", piše Lonely Planet.

Rt Kamenjak, Istra

Obala ovog krševitog i stjenovitog poluotoka na krajnjem jugu Istre iscrtana je mirnim zaljevima i uvalama. Njegova zapadna obala idealna je za plivanje i ronjenje, dok je prozračna istočna strana mjesto gdje se okupljaju surferi. A kad dođe vrijeme da potražite hladovinu i osvježenje, uputite se u osebujni beach bar.

Poluotok Lopar, otok Rab

Ovdje se nalaze neke od najboljih pješčanih plaža u Hrvatskoj. Nešto više od milje duga, Rajska plaža u obliku polumjeseca najveća je i najprikladnija za obitelj zahvaljujući plitkom moru. Za nešto skrovitija i neukroćenija mjesta, uputite se na plaže na sjevernom rubu poluotoka. Ovdje se stjenoviti izdanci protežu u more sa zaštićenim uvalama i komadima zlatnog pijeska smještenim između njih.

Punta Rata, Brela

"Stjenovita obala oko Brela, na Makarskoj rivijeri, sastoji se od niza lijepih, šljunčanih plaža. Ova 300 metara duga šljunčana plaža popularna je među lokalnim obiteljima, a njezini alepski borovi pružaju dobrodošlu hladovinu od užarenog ljetnog sunca. Ponesite svoju masku i disalicu u more oko kamena Brela obraslog drvećem na zapadnom kraju plaže i istražite podvodni svijet", piše slavni putnički časopis.

Lubenice, otok Cres

Od Lubenica, slikovitog zaseoka smještenog na rubu litice visoke 378 metara, najidiličnija plaža otoka Cresa čini se primamljivo blizu, ali do nje se može doći samo strmim i zahtjevnim jednosatnim spustom stjenovitom stazom. Neustrašivi su nagrađeni netaknutim bijelim šljunkom i tirkiznim morem, ali doći brodom je puno bolja ideja. U obližnjoj uvali Žanje nalazi se čarobna Modra špilja u kojoj se nalazi mala šljunčana plaža.

Sunčana Uvala, otok Lošinj

Na zapadnoj obali otoka Lošinja nalazi se Sunčana uvala okružena bijelim šljunčanim plažama i nevjerojatno tirkiznim morem. U sjeni velikog hotela, lijepa plaža Veli Žal može biti zauzeta obiteljima. U tom slučaju slijedite šetnicu prema jugu uz stjenovitu obalu do manje, ali jednako netaknute plaže Borik, omiljene među lokalnim kupačima.

Plaža otoka Verudela, Istra

Uskočite na brod iz Pule za kratku vožnju do malenog otoka Veruda – poznatog među lokalnim stanovništvom kao Fratarski otok. Ovdje se nalazi jedina "eko plaža" u Hrvatskoj zahvaljujući svom neuređenom i neokaljanom krajoliku, kao i lokalnim naporima da zaštite svoj biljni, morski i životinjski svijet.

Pročitajte više