Poznati travel portal usporedio Hrvatsku i Italiju: "Koja zemlja je bolja za odmor?"

Foto: Shutterstock

SEZONA ljetovanja je stigla te su mnogi već vjerojatno isplanirali koje će destinacije posjetiti. No za one koje nisu poznati australski portal posvećen putovanjima Lonely Planet objavio je tekst o mediteranskim zemljama. Izdvojili su Hrvatsku i Italiju te ih usporedili.

Postavljaju pitanje koja od ovih dviju zemalja ima prednost, odnosno isplati li se više posjetiti Hrvatsku ili Italiju. "Odluka je u ovom slučaju teška", pišu. Zbog toga su svoja iskustva podijelile Nicola koja živi u Italiji te Lucie koja živi u Hrvatskoj.

"Italija je uvijek pravi izbor"

Nicola Williams, dopisnica Lonely Planeta, već dvadeset godina živi u Italiji.

"Italija je peta najposjećenija zemlja na svijetu. Jedna je od najpoželjnijih destinacija još od 18. stoljeća, kada su mladi aristokrati putovali od Venecije do Sicilije preko Firence, Rima i Napulja kako bi završili obrazovanje i zaljubili se. Upravo ta sigurnost da će vam biti dobro bez obzira na sve čini Italiju tako neodoljivo privlačnom", smatra Nicola.

Koloseum u Rimu, toranj u Pisi, Etna, ulice Pompeja - sve su to mjesta i poznati simboli Italije za koje je, kaže Nicola, znala i prije no što se uopće doselila.

"No Italija nikada ne prestaje iznenađivati i oduševljavati. Svaki posjet donosi neko novo iskustvo", smatra ona. Tirensko more, Laguna Stagnone i planine Madonie mjesta su za koja Nicola smatra da ih svakako vrijedi posjetiti.

"Da, prirodni parkovi, jezera i otoci u Hrvatskoj su izvanredni - no jeste li ikada hodali noću s pješčanog Strombolija? Jeste li bili na Salini i Ustici? Jeste li ronili u kristalno bistroj vodi najvećeg europskog morskog parka? Jeste li posjetili botaničke vrtove? Ruku na srce - od Sardinije do Venecija, Caprija... Italija je impresivna. I da imate četiri godišnja odmora, opet ne bi bilo dovoljno da otkrijete sve destinacije", dodala je Nicola.

"Ispričavam se Hrvatskoj, ali Italija se čini stvorenom za ljubitelje povijesti i kulture", smatra. Michelangelov David, bazilike u Raveni, kapela Arena, Panteon i katedrala u Milanu samo su neke znamenitosti koje, smatra Nicola, obavezno treba vidjeti u Italiji. 

"Naravno, tu su i talijanska hrana i moda. Nemojte se ni truditi oduprijeti Italiji", zaključila je.

"Hrvatska je zemlja radosti i snova"

O Hrvatskoj je za Lonely Planet pisala Lucie Grace, koja zadnje dvije godine živi u Zagrebu. Od tada je proputovala gotovo cijelu zemlju. "Jedan stariji čovjek mi je na zagrebačkom aerodromu rekao: 'Ovo je zemlja radosti i snova.' To je ubrzo postao moj moto", ispričala je Lucie.

Hrvatsku opisuje kao relativno malu zemlju koja "obiluje čudesima" - od jezera na Mljetu do slapova u Nacionalnom parku Krka i arhitektonskih remek-djela koja se kreću od srednjovjekovnih do modernističkih. 

"To je zemlja koja me svaki put iznova ostavlja bez daha. Kad sam tek stigla, znala sam samo nekoliko široko poznatih činjenica - da Hrvatska ima izvanrednu nogometnu momčad, da je domaćin brojnih festivala elektroničke glazbe i da se tu snimala Igra prijestolja.

No onda sam otkrila koliko je ova zemlja predivna i složena", rekla je Lucie. Smatra da svakako vrijedi posjetiti Plitvička jezera, Dubrovnik i Split te otoke Hvar, Brač, Vis i Korčulu.

"Hrvatska nema samo prekrasnu prirodu već i bogatu kulturu. Dubrovnik je domaćin Dubrovačkih ljetnih igara, festivala koji obuhvaća kazalište, glazbu i ples, a održava se na predivnom otvorenom prostoru. Zagreb također nudi muzeje, kazališta, galerije... Kombinacija povijesti i suvremene umjetnosti čini ovu zemlju doista posebnom", smatra Lucie, koja je pohvalila i hranu.

"Hrvatska kuhinja možda nije toliko poznata kao talijanska, ali vjerujte mi, ima što ponuditi. Od ukusnih plodova mora i svježih riba do gulaša i pečenih mesnih delicija - hrana će vas oduševiti", kaže Lucie, koja je pohvalila i hrvatska vina. 

"Kao što sam rekla na početku, Hrvatska je zemlja radosti i snova. Njezina ljepota, kultura i gastronomija čine je posebnom i neodoljivom destinacijom. Ako mene pitate, ovaj mediteranski dragulj ima prednost", zaključila je.

Rasprava na društvenim mrežama

Nakon objave Lonely Planeta na društvenim mrežama se povela rasprava. Neki smatraju da je bolje otići na odmor u Hrvatsku, dok su drugi za Italiju. Neki smatraju da vrijedi posjetiti obje zemlje.

"Putujem u Hrvatsku, ali sam često i u Italiji. Obje zemlje su prekrasne, ali Hrvatska će uvijek biti u mom srcu", "Italija, naravno", "Apsolutno Italija", "Italija je savršena", neki su od komentara na Facebooku.

"Težak izbor", naveo je jedan korisnik društvene mreže.

Pročitajte više