Pravila sam se da sam nasjela na fejk profil s Instagrama da vidim kako vara ljude

Foto: Index/Sandra Simunovic/PIXSELL

Dragi čitatelju, za početak, ako ti se javi nepoznat čovjek preko društvenih mreža i pokrene priču s tobom u nadi da ćeš mu reći što više informacija o sebi (čitaj: priča ti priče o tome kako si ti njegova jedina ljubav kako bi se domogao tvog novca), ne nasjedaj na to.

Svjedoci smo raznih priča o prevarantima koji uspiju zavesti naivne žene koje su u potrazi za ljubavi, a policija redovito upozorava da ne dajete svoje osobne informacije (broj na poleđini bankovne kartice, broj na osobnoj kartici i slično) i da ne uplaćujete novac nepoznatim osobama preko interneta.

Ovo je (duga) priča o osobnom iskustvu novinarke Indexa s "vojnikom" koji je, po već dobro uigranoj priči, "na tajnoj misiji u Jemenu" i koji je jedva dočekao stupiti u kontakt baš, eto, sa mnom preko Instagrama.

Sve je krenulo 15. srpnja 2023. godine kada mi se Maurice B. (lažno ime) javio jer me "primijetio na Instagramu preko prijatelja" (nemamo zajedničkih prijatelja na toj društvenih mreži) pa me počeo ispitivati odakle sam.

Podatke objavljujemo zamagljene jer je riječ o krađi identiteta

Misija u Jemenu 

Dva dana kasnije sam mu odgovorila da dolazim iz Hrvatske. Isti dan se javio s pričom da mu se sviđa Hrvatska te da voli Zagreb i Rijeku. ("Google is your friend" očito). Odmah mi je krenuo s pričom da je vojnik, rođen u Stockholmu u Švedskoj koji inače živi u Americi, ali je sada na misiji u Sani u Jemenu.

Godinama već čitam članke o raznim internetskim prevarama i vojnicima koji traže ljubav. Odmah mi je bilo sve jasno i znala sam da pričam s prevarantom. I tu je priča stala. 2. veljače ove godine odlučila sam popričati s njim da vidim dokle će sve ovo ići. Razgovor se brzo nastavio kao da nikad nije ni stao. Brzo mi je otkrio da ima 41 godinu te da je rastavljen.

Pitao me jesam li udana te imam li djecu. Rekao mi je da on ima kćer koja ima sedam godina te da dolazi s njom ovo ljeto u Split. Odmah me molio da se prebacimo na Google Chat što sam ja na početku odbijala jer sam htjela vidjeti koliko uporni takvi prevarantski profili mogu biti.

Inače, da bi sve bilo uvjerljivije, na njegovom Instagram profilu piše da "iznajmljuje skladišni prostor za osobne potrebe". Napisao je i inspirativnu poruku: "Uvijek držite svoje lice na suncu i sjene će pasti iza vas.“ Naveo je i neku adresu na Floridi.

Za jednog Amerikanca ne zna najbolje engleski

Profil nabildanog čovjeka koji je prevarant preuzeo pun je fotografija i snimki njega i njegove navodne kćeri. Objavljivao je i fotografije s "prijateljima" te snimke na kojima vježba. Na jednoj takvoj snimci on priča s američkim naglaskom u kameru kako je taman bio na misiji u Iraku. Primijetila sam da na Instagramu prati još neke ljude iz Hrvatske.

S obzirom na to da je riječ o ukradenom identitetu, i fotografije objavljujemo zamagljene

Njegova misija u Jemenu, po priči koju prodaje, traje godinu dana i "ostalo mu je još 16 tjedana do kraja misije". Osim toga, tvrdio je i da se bavi programiranjem, točnije programira videoigre. "Kako to da nisi udana, nemoguće da tako lijepa djevojka nema nekoga…“, tekao je razgovor u kojem mi je još napisao i da "njegova kći živi s bivšom ženom koja je sada trudna i čeka dijete s novim partnerom (tipična Televisa presenta)".

Na moja pitanja o tajnoj misiji u Jemenu nije baš odgovarao jer, kao, ne smije zbog vojske. I dalje je, nakon nekoliko dana razgovora na Instagramu, inzistirao da se prebacimo na Google Chat na što sam ja na kraju pristala. Napravila sam lažan e-mail i tamo smo nastavili razgovarati. Pa sam tako saznala i da moj dragi Maurice za jednog Amerikanca baš loše govori engleski.

Traži moje fotografije

Nije se znalo tko je tu gori "catfish" - on (koji se svim silama trudi "zavesti" me i doći do love) ili ja (koja to potičem i čekam da me traži tu lovu da mogu napisati članak). Taktika zavođenja je sljedeća - on brine za mene i smeta mu što odmah ne odgovaram na njegove poruke.

S obzirom na to da imam zaključan profil na Instagramu (nikad ga nisam prihvatila za prijatelja, samo smo se čuli preko poruka), ne može vidjeti moje fotografije pa me, naravno, često traži da mu pošaljem barem jednu. Poslala sam mu generiranu AI fotku s leđa kojom nije bilo zadovoljan.

Kako bih vidjela do kuda će to ići, ispitujem ga o njegovom poslu, a on mi priča kako radi u nekoj sobi gdje se izrađuju bombe. Sviđa mu se činjenica da kuham pa mi je rekao da sam sigurno odlična "cookie“ (kolačić) umjesto "cook“ (kuhar). Engleski ovom botu nikako nije jača strana. Ispituje me s kim živim. Ja sam ga pitala gdje mu je kći, a on je pak okrenuo priču i rekao mi da je s vojskom (???) na Manhattanu dok se on ne vrati s misije.

U svakom slučaju je na sigurnom. Zanimalo me zašto kći nije sa svojom majkom i tu je krenula priča o njegovom tužnom ljubavnom životu. Njegova bivša žena ne samo da ga je varala već je bila i narkomanka. Zatim smo nastavili pričati o ljubavi - što nam je bitno u vezi. 

Ne smije puno razgovarati o svom poslu

Tražio me da se opet odmah slikam i pošaljem mu. Pronašla sam neku fotografiju na internetu na kojoj se ne vidi lice djevojke (riječ je o reklami nekog frizerskog salona), ali ni tom fotografijom nije bio sretan. Tražila sam i ja njega neku fotku koju mi je na kraju poslao.

Kada sam skinula njegovu fotografiju, desnim klikom sam je ubacila u Google Images gdje mi je izbacilo sve profile s tim licem. Meni se predstavio kao Maurice, na TikToku mi je izbacilo profil s tim likom koji se zove Jordan W., na Linkedinu ima ime Daniel C, na X-u (bivšem Twitteru) Denzel W., a na jednoj dating stranici se zvao Alexandar.

Nastavili smo pričati dalje. Objasnio mi je što je za njega idealna žena i što traži u vezi. Nedugo zatim opet mi je ispričao svoju tužnu, ovoga puta životnu priču - otac mu je umro kada je imao 14 godina, a majka kad je imao 5 (ranije mi je objasnio da je s njima kao dijete došao iz Švedske u Ameriku).

Često naglašava i zašto ne može puno razgovarati o svom poslu.

"Nije nam dopušteno koristiti mobitele, kamere, prijenosna računala iz sigurnosnih razloga, ali ja čavrljam preko kompjutera vojske. Radim unutar baze nadzorne jedinice gdje pratimo bombe. Imam i mobitel, ali ga ne koristim stalno jer se bojim da će me uhvatiti i zato ne mogu razgovarati sa svojim cimerom o tebi jer se bojim“, rekao mi je.

Prebacili smo razgovor na novu aplikaciju

Uvjeravao me da je on "dobra i poštena osoba koja mi ne želi nauditi" i naglašavao da "ne voli laži" (s moje strane, valjda). Iskreno, već je postao dosadan jer me ispitivao volim li životinje, koja mi je najdraža boja i slično. Čitav taj proces upoznavanja može jako dugo trajati pa ne čudi da netko, manje upoznat s online svijetom, može pomisliti da je riječ o stvarnoj osobi.

No ja sam gubila strpljenje pa sam ga počela opet ispitivati o ljubavi, samo da ubrzam stvar.

Htio je da prebacimo razgovor na Signal aplikaciju, kao i na Skype. Razlog - cimer je skužio da se dopisuje s nekim. Pričali smo i o autima i on mi je poslao fotografiju sebe na kojoj je naslonjen na Chevrolet Camaro. Hvalim ga da izgleda kao Apolon, a on me uvjerava da je čovjek koji drži do obiteljskih vrijednosti. 

S obzirom na to da me ispitivao koji auto imam (nemam ga), lagala sam mu da planiram kupiti Porsche 718 (kao, kupam se u novcu).

Znao je biti pasivno agresivan

Nedugo nakon toga, dogodilo se ono čega smo se pribojavali. Njegov "cimer“ zna za nas dvoje i sad pod hitno moram instalirati aplikaciju Signal. Kako nisam odmah pristala prebaciti razgovor na novu aplikaciju, postao je pasivno agresivan.

"Ovo je tvoj način upoznavanja? Kako očekuješ da ćemo se na ovaj način upoznati?“ pitao me on. Ja ga uvjeravam da ću sve napraviti kroz tjedan (zapravo čekam da mi kolega pošalje lažni broj s kojim se mislim ulogirati na Signal), a on dalje forsira da mu pošaljem sliku jer ga moje, po njegovim riječima, "lijepo lice veseli".

Dana 17. veljače on javlja da nema dobar internetski signal i da ne može primiti moje poruke preko Google Chata pa mi se ponovno javlja preko Instagrama. Opet me ispituje zašto nisam instalirala aplikaciju Signal. "Trebaju ti samo dvije minute za to“, tvrdi on meni. Ja mu govorim da taman radim i ne stignem (donekle pričam istinu, radni mi je vikend).

Poslao mi je adresu i fotografiju kuće u SAD-u

Ispitivao me o mom poslu, no nije ga fascinirala ni brinula činjenica da sam novinarka. Skužila sam da gugla pojmove kada mi piše jer ih kopiranjem riječi u chatu pretvara u drugi font (i ja sam guglala neke riječi i napravila copy/paste u razgovor pa tako znam). Prebacili smo razgovor na aplikaciju Signal. Pamti sve informacije pa me pitao jesam li kupila Porsche (šaljem mu neku fotku s interneta, on je oduševljen).

Pitala sam ga mi pokaže svoju kuću u Americi. On mi šalje fotografije i točnu adresu koju sam ukucala na Google. Adresu sam provjerila preko značajke Google Street View, ali sam primijetila da to nije ista kuća s adrese zbog prilaza kući i samog tlocrta kuće. Zove me da ga dođem posjetiti, ali prije toga će on doći k meni. Govori mi da je grozno stanje u Jemenu zbog terorista.

Zatim me pitao što ja kao žena mogu ponuditi svom partneru. Pitala sam ga što on meni može ponuditi kao muškarac. Njegov odgovor je glasio: "Volim iskrenost i cijenim vjernost. Brzo rješavam svađe. Život je prekratak i ne želim se ljutiti na osobu koju volim“, ali je poruku najprije napisao na španjolskom i zatim je izbrisao i poslao englesku verziju.

Konačni korak - online veza

Dana 19. veljače pitao me da budemo u online ljubavnoj vezi, ali to će, kaže, funkcionirati jedino ako smo iskreni jedno prema drugom. Pričamo i o drugim stvarima, tako znam da on voli Justina Biebera. Govori mi da naša "veza“ mora ostati tajna. Otkrio mi je da dobro zarađuje u vojsci. No ubrzo je postao jako naporan.

Moli me da obavimo video call, barem minutu. Odlučila sam da ću razgovarati s njim preko videopoziva, ali sam nalijepila selotejp preko kamere jer ne želim da me vidi. Dana 20. veljače smo se čuli preko videopoziva. Čim se uključio u razgovor, on je stavio video "sebe“ (odnosno tog čovjeka kojem je uzeo identitet) kako nešto mrmlja, ali po glasu i naglasku sam primijetila da to nije "moj Maurice“.

Rekla bih, po slobodnoj procjeni, da je u pitanju bio glas nekog Azijata. Kratko smo razgovarali i on me pitao kako sam, a ja sam odgovarala s "yes“ (da), "good“ (dobro) i ubrzo je prekinut poziv. Sjećate se da sam negdje na početku teksta napisala da je na Instagram stavljao video sebe kako američkim naglaskom govori da je taman bio na misiji u Iraku?

Ovaj razgovor s njim preko videopoziva, odnosno taj video s Instagrama, još mi je jedan dokaz da me čovjek s kojim razgovaram mulja (morat ćete mi vjerovati na riječ - nije imao američki naglasak). Svejedno me traži da opet razgovaramo putem videa.

Ima hrpu drugih profila po društvenim mrežama

"Zašto mi se ne javljaš?“, "Mislio sam da imamo dobru vezu“, "Što radiš?", rečenice su koje mi stalno ponavlja. Ljuti se kad mu ne odgovaram odmah, makar mi šalje poruke u pet ujutro (ima sreće što sam budna). Tvrdi da stalno ide u teretanu u Jemenu i šalje mi slike kako trenira.

(Na Signalu se predstavlja imenom Tiffany za što tvrdi da mu je ime kćeri)

Opet sam ubacila njegovu sliku u Google Images i izbacio mi je drugi profil na TikToku s tim likom, pod nekim drugim imenom. Ispituje me što jedem za doručak, ručak i večeru, a kad ja njega pitam što jede, on mi odgovori: yemen food. Prigovara mi da ne komuniciramo dovoljno (pričamo po cijele dane, doslovno).

I onda me napokon, nakon skoro tri tjedana priče, 21. veljače pitao da mu pošaljem novac, točnije Steam karticu. Riječ je o kartici za kupnju softvera, hardvera i videoigara i to je praksa u kojoj prevaranti iskorištavaju popularnost Steam darovnih kartica kako bi prevarili žrtve.

"Nemoj mi okretati leđa. Ovo je jedina usluga koju ću te tražiti“, govori on meni. Ja ga pitam moram li uplaćivati novac na karticu i on mi kaže da da, bar jedno 100 dolara. Govori mi da mogu kupiti karticu u obližnjoj trgovini ili online, ako treba, pokazat će mi kako.

Naime, njegova priča ide ovako - napali su ga teroristi i ukrali mu opremu. Ja ga ignoriram, njemu to smeta i nabija mi grižnju savjesti. Govori mi da će mi poslati link na kojem mogu izvršiti kupnju kartice (nikako ne otvarajte linkove koje vam šalje neki stranac preko interneta).

Sljedeći dan mi javlja da je imao groznu noć zbog napada terorista i da mu hitno moram poslati karticu jer se želi čuti sa svojom kćeri.

Htjela sam još jednom razgovarati s njim preko videopoziva (kako bi ga i snimila), ali on to odbija. "Ako imaš dobro srce kao i ja, onda bi mi trebala pomoći“, piše mi on jer je uvrijeđen što mu ne pomažem. Ja se pravim da ga ne razumijem. On zaključuje da misli da se ja samo s njim zabavljam. I tu je bio kraj naše priče, sljedeći dan mi se više nije javljao. Blokirala sam ga na Instagramu i izbrisala lažan e-mail kao i aplikaciju Signal. 

Zašto Steam kartice?

Prevaranti žele da kupite Steam karticu kako bi vas prisilili da date informacije o svojoj kartici, uključujući jedinstveni kod na poleđini bankovne kartice.

Policija jako teško može ući u trag tih kartica i skoro je nemoguće vratiti novac kad shvatite da ste prevareni. Vojska, UN, NATO, kao niti jedna druga službena organizacija ne prihvaćaju te kartice. Prevaranti te darovne kartice prodaju za gotovinu.

Što kaže stručnjak za cyber sigurnost?

Naglašavam, u komunikaciji s prevarantom nisam otkrivala svoje osobne podatke (adresu, podatke s bankovne kartice, datum rođenja, čak ni broj mobitela), a sve što me pitao (što volim jesti, kakve su mi navike, gdje su mi roditelji, koji auto vozim i slično) sam izmislila. Također, nisam otvarala nikakve linkove. Kako bih mogla mirno spavati, razgovarala sam sa stručnjakom za cyber sigurnost Markom Gulanom. Pitala sam ga koje su vrste prevara na internetu. 

Marko Gulan

"Generalno možemo reći da gotovo sve prevare na internetu spadaju u kategoriju socijalnog inženjeringa. Napadač koji planira prevaru prvo "upoznaje" žrtvu, odnosno uzorke po kojima se žrtva (ili skupina žrtvi) ponaša i koje su im navike. Nerijetko sve podatke potrebne za prevaru ostavljaju sami korisnici, a na prevarantu je da podatke prikupi i kreira prevaru", rekao je Gulan.

"Najčešće prevare koje danas imamo su phishing/smishing/vishing. Sve su to tehnike kojima napadač pokušava doći do nepripadajuće koristi u vidu osjetljivih podataka, tj. osobnih podataka, korisničkih imena, lozinki pa čak i brojeva kreditnih kartica. Kod fizičkih osoba najčešće je cilj otuđiti novac", dodao je. 

Trend romantičnih prevara je na zavidnoj razini

Napadi bilježe značajnu stopu uspjeha s obzirom na to da prevaranti vrlo vješto simuliraju odredišta pouzdanih tvrtki i institucija. Phishing je prevara koja dolazi putem e-mailova, smishing dolazi putem SMS-ova, dok je vishing napad koji koristi telefonski poziv u ime organizacije od povjerenja.

"Vrlo visoko mjesto po uspješnosti zauzima online kupovina, gdje prevaranti često koriste lažne online trgovine ili oglase za prodaju proizvoda koji ne postoje. Kupci mogu platiti za proizvod koji nikada neće primiti, ili čak prilikom korištenja plaćanja kupci shvate da im je s računa uzeta značajno veća količina novca nego ona koja je bila navedena", kaže Marko. 

Trend romantičnih prevara i danas je na zavidnim razinama. Ovo uključuje situacije u kojima prevaranti stvaraju lažne profile na društvenim mrežama ili web-stranicama za upoznavanje kako bi izvukli novac ili osobne informacije od žrtava. Kod nas se bilježe slučajevi stranih "vojnika" koji su izgubljeni ili žele pobjeći iz ratom pogođenih područja pa traže lakovjerne građane koji su im spremni pomoći.

Najčešće ovakve prevare završavaju višestrukim izvlačenjem novca od žrtve (npr. prvo za izradu izgubljenih dokumenata u nekom konzulatu, pa za smještaj, pa za prijevoz do zračne luke, avionsku kartu… gdje žrtve znaju ostati i bez nekoliko desetaka tisuća novčanih jedinica).

Marko ističe da su posljednjih godina u porastu investicijske prevare u kojima prevaranti mogu nuditi lažne investicijske prilike s obećanjem brze i velike zarade, dovodeći ljude u situaciju da ulože novac u nepostojeće ili neisplative projekte. Na žalost, tek kad bude prekasno, ljudi shvate da su prevareni, a tada najčešće više ne postoji ni tvrtka niti fond u koji su uložili.

Bilo kako bilo, motivi prevaranata sigurno nisu ni legalni, ni legitimni ni časni. Najveća motivacija kod prevara ipak je financijska dobit, tj. stjecanje novca na račun drugih ljudi. To mogu biti preprodaja lažnih proizvoda, krađa identiteta za financijske transakcije ili iznude novca putem različitih oblika prevara. Zanimalo me koji su glavni motivi tih prevaranata. 

Krađa identiteta

"Motiv krađe identiteta najčešće nema financijsku komponentu i takve prevare su razornije za pojedince, iako ljudi percipiraju jedino gubitak novca kao najveći gubitak. Kod slučajeva krađe identiteta posljedice nisu odmah vidljive", kaže Marko i dodaje:

"Isto tako valja naglasiti kako krađa identiteta najčešće ide u kombinaciji sa zlonamjernim softwareom koji korisnik preuzme, a da nije ni svjestan da je preuzeo, te posredstvom takvog malicioznog koda napadač prikuplja apsolutno sve što korisnik radi na računalu. Cilj može biti takav da zaraženo računalo korisnika bude računalo s kojeg će napadač dalje distribuirati svoju prevaru."

Metode prevaranata

Prevaranti se služe ovim metodama: phishing, socijalno inženjerstvo, lažne online trgovine, lažne investicijske prilike, društvene mreže i online dating. Marko ističe i napad ransomwareom. To je vrsta zlonamjernog softvera koji šifrira podatke na računalima ili mobilnim uređajima i zahtijeva otkupninu za dešifriranje podataka. Iako je to izazov kojem su izloženije tvrtke nego pojedinci, Marko upravo to ističe kao najozbiljniju prijetnju danas.

Objašnjava da se napadači za distribuciju ransomwarea koriste ili phishing mailovima ili lažnim oglasima u kojima korisnici čak mogu nehotice aktivirati link i time biti zaraženi.

Prvo bi ljudi trebali paziti na to da se odgovorno ponašaju na internetu, jer da bi znali što napraviti kad im se javi prevarant, prvo bi trebali znati prepoznati prevaranta. Pod pretpostavkom da ljudi posumnjaju da se radi o prevari i prevarantu, postoji određeni niz koraka koji mogu poduzeti.

A na što ljudi trebaju paziti kad im se jave prevaranti?

Marko ističe da prvi korak svakako treba biti provjera autentičnosti. "Prije nego što poduzmete bilo kakve akcije na zahtjev prevaranta, uvijek provjerite autentičnost osobe ili tvrtke koja vas kontaktira. Provjerite službene kontakte ili web-stranice kako biste potvrdili identitet", kaže on.

"Ako je ponuda previše dobra da bi bila istinita, budite oprezni"

"Isto tako prevaranti se znaju predstaviti kao autoritativne osobe, međutim nerijetko se obraćaju s generičkih e-mail adresa, pa bi to svakako trebao biti jedan od jakih alarma. Ako su ljudi već i došli u kontakt s 'autoritetom', u tom slučaju trebaju znati da ni autoriteti neće tražiti osjetljive informacije poput korisničkih imena, lozinki, brojeva kreditnih kartica ili osobnih podataka. Ukoliko netko traži navedene podatke, možete biti sigurni da se radi o prevari", tvrdi Gulan.

"Jedan od najboljih alata je svakako sumnjičavost prema neobičnim zahtjevima i predobrim ponudama. Ako vam se čini da je zahtjev ili ponuda previše dobra da bi bila istinita, budite oprezni. Prevaranti često koriste visoke prinose ili nagrade kako bi privukli svoje žrtve. U takvim slučajevima nekoliko puta provjerite informacije kod pouzdanih izvora prije nego što odgovorite ili poduzmete bilo kakve financijske radnje ili dostavu podataka", govori. 

Ističe da treba biti oprezan na internetskim platformama i paziti na lažne profile, lažne oglase i sumnjive ponude na društvenim mrežama, platformama za online trgovinu ili mjestima za upoznavanje jer danas je izuzetno lako napraviti lažni profil. Neke mreže daju mogućnost javnim osobama i tvrtkama da verificiraju svoje profile i dobiju poseban znak da su zaista one. Ukoliko ne postoji verifikacija, s potpunim pravom imate razlog za sumnju.

Prijavite sumnjive aktivnosti

"U svakom slučaju prijavite sumnjive aktivnosti. Ako sumnjate da ste meta prevare ili pokušaja prevare, odmah prijavite incident nadležnim tijelima ili centru za prijavu internetskih prevara", govori Gulan. Govori da postoje načini kako se zaštititi od prevaranata.

"Ako smo kao društvo došli u fazu da većinom znamo napraviti kompleksne korake uređivanja fotografija i filtriranja fotografija, tada je to znak da smo većinom spremni usvojiti i potrebna osnovna znanja kibernetičke higijene. Prvi je korak edukacija u kojoj moramo biti informirani o uobičajenim i aktualnim vrstama internetskih prevara, njihovim metodama i znakovima upozorenja kako biste mogli prepoznati potencijalne prevare", kaže on. 

Jačanje lozinki jedan je od alata koji ne košta ništa, a može uštedjeti značajnu količinu novca i na kraju krajeva živaca. Za sve svoje online račune koristite snažne i jedinstvene lozinke (izbjegavajte lozinke uobičajenih riječi ili fraza, kao i datume rođendana i godišnjica jer te je podatke vrlo lako pronaći na društvenim mrežama) i izmjenjujte lozinke redovito", tvrdi Gulan.

Provjerite autentičnost

"Ukoliko ne koristite do sada, krajnje je vrijeme da krenete koristiti autentikacijske metode poput višestupanjske provjere kad god je to moguće jer gotovo svaki online servis u postavkama omogućuje neki oblik višestupanjske provjere", naglašava.

"Kod primitka neobične e-mail poruke držite se načela da, ukoliko poruku niste očekivali, da je vrlo vjerojatno ta poruka do vas došla slučajno. Prije nego što odgovorite na e-poštu, poruku ili telefonski poziv koji izgleda sumnjivo, provjerite autentičnost osobe ili tvrtke koja vas kontaktira", tvrdi on.

"Osnovna sigurnosna higijena nalaže da redovito ažurirate svoj operativni sustav i instalirate sigurnosne programe poput antivirusnog softvera kako biste zaštitili svoje računalo od zlonamjernih kodova. Isto tako, kad kupujete online, kupujte samo na sigurnim web-stranicama. Pazite na sigurnosne oznake poput HTTPS veze i provjerite recenzije trgovine prije nego što obavite kupnju", dodaje. 

Savjet za sve one koji su stupili u kontakt s prevarantima

Marko ima savjet za sve koji su stupili u kontakt s prevarantima.

"Ako sumnjate da ste stupili u kontakt s prevarantom i postali žrtva prevare, evo nekoliko savjeta o tome kako biste trebali postupiti. Posebno ako sumnjate da je prevarant putem komunikacijske platforme zarazio vaš uređaj, prekinite komunikaciju i nikako ne odgovarajte na daljnje poruke, e-poštu ili pozive te osobe. Ako sumnjate da je prevarant putem komunikacijske platforme zarazio vaš uređaj zlonamjernim softverom, odmah pregledajte vaš uređaj i deinstalirajte bilo koji sumnjivi softver ili aplikaciju s vašeg uređaja", savjetuje.

"Bez odlaganja promijenite sve lozinke za svoje online račune, uključujući e-poštu, društvene mreže i druge važne račune. Koristite snažne i jedinstvene lozinke za svaki račun. Isto tako bez odlaganja odmah kontaktirajte svoju banku i provjerite postoji li ikakav trag sumnjive aktivnosti. Pa ako treba, izdajte banci nalog za zamjenu svih kartica. Možda nije jednostavan proces, ali lakše ćete spavati", dodaje.

"Isto tako, ako sumnjate da ste žrtva prevare ili da je vaš uređaj zaražen zlonamjernim softverom, bez odlaganja prijavite incident nadležnim tijelima. Ovu prijavu ne radite kako bi nadležna tijela pronašla počinitelja, ovo radite zbog prevencije ako se dogodi neka prevara u vaše ime da izbjegnete neugodnosti ili krimen zbog njih", zaključio je. 

Poruka za kraj

Dragi čitatelju, nadam se da ti je ovaj tekst pomogao da shvatiš kako ne treba vjerovati svima na internetu. Također, nadam se da će ti ovaj tekst pomoći i da bolje razumiješ one koji, zbog naivnosti, padnu na ovakve priče.

Ako znaš nekoga za koga misliš da bi mu ovaj tekst pomogao - pošalji mu. Također, pripazite što objavljujete na društvenim mrežama. Prevaranta ima svugdje oko nas i ako vam nešto na prvu "smrdi“ da bi mogla biti prevara, najvjerojatnije i jest prevara.

>>Prevarant obećao vezu Slavonki (60). Uplatila mu više desetaka tisuća eura

>>Slavonka uplatila prevarantu više od pola milijuna kuna. Tvrdio je da je iz Britanije

Pročitajte više