Pravobraniteljica u borbi za ženska prava: Niža cijena dočeka za žene je diskriminacija

DOK JE godinama praksa u klubovima i restoranima da za dočeke Novih godina žene plaćaju manje, nikome do sad nije palo na pamet da se na to žali. Možda niste znali, ali žene zbog ovoga trpe diskriminaciju, upozorava pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja je medijima poslala objavu kojom objašnjava kako su to žene oštećene jeftinijim plaćanjem dočeka Nove godine:

"Potaknuta nizom promidžbenih poruka o uslugama organizirane proslave dočeka Nove godine koje se ovih dana može vidjeti i čuti u javnosti, a kojima se reklamira jeftinija cijena ulaznice na takve proslave za žene, Pravobraniteljica je našla potrebnim ovim putem upozoriti organizatore takvih proslova kako ovakav način određivanja cijene konkretne usluge predstavlja izravnu diskriminaciju temeljem spola.

Pravobraniteljica naglašava kako bez obzira što naizgled dovodi muškarce u nepovoljniji položaj ovakva praksa u biti dugoročno najviše šteti ženama jer učvršćuje i perpetuira tradicionalna stereotipna shvaćanja o ženama kao pripadnicama tzv. „nježnijeg“ odnosno društveno slabijeg spola. U tom smislu Pravobraniteljica odbacuje argumente kojima se ovakva diskriminatorna praksa nižih cijena usluge za žene učestalo pokušava opravdati navodnom činjenicom da žene na takvim događajima konzumiraju manje hrane i pića.


Pravobraniteljica podsjeća kako je jamstvo jednakog postupanja bez obzira na spol zakonom zajamčeno pravo svake žene i svakog muškarca kao jedinstvene osobe neovisno o njenoj pripadnosti nekoj društvenoj skupini. U tom smislu hrvatski pravni poredak zabranjuje bilo koji oblik ograničavanja jednakih prilika za žene i muškarce zasnovan na stereotipnom poimanju žena i muškaraca, bez obzira radi li se o nerazumnim ili o tzv. racionalnim stereotipovima
".

Pročitajte više