Predstavljeni novi emotikoni među kojima su trudan muškarac i osoba s bradom

Foto: Emojipedia

TRUDAN muškarac, rasno mješovito rukovanje i lice koje ne može gledati samo su neki od novih emotikona koji bi na uređajima trebali biti dostupni od iduće godine, piše Guardian. 

Nove je emotikone pokazala Emojipedia ove nedjelje, na Svjetski dan emotikona. Dio su nastojanja da se ponudi muška, ženska i rodno neutralna verzija svih dostupnih emotikona, kao i verzija u svim bojama kože. 

Tako će transrodne i rodno nebinarne osobe uz emotikon trudne žene dobiti i emotikon trudnog muškarca, a uz emotikon princa i princeze tu je i "osoba s krunom" za rodno neutralnu kraljevsku ličnost. 

Slična je i opcija "osoba s bradom", pa će tako korisnici moći birati između muškog i ženskog lica s bradom. 

"To znači da će gotovo svi emotikoni imati rodno neutralnu opciju uz opciju biranja između muške i ženske verzije kad je to relevantno", rekao je Jeremy Burge iz Emojipedije. 

Nekoliko emotikona ipak neće imati rodno neutralnu opciju, uglavnom u slučajevima kada nije jasno što podrazumijeva odgovarajući rodno neutralan pristup. Primjer za to su emotikoni disko plesača i plesačice flamenka. Trenutno se još raspravlja o opcijama za njih. Moguće je da će dobiti verziju u kojoj je, primjerice, muškarac odjeven u plesnu haljinu, ili verziju za suprotni spol, primjerice plesač flamenka, ili će stil plesanja odlučiti o rodno neutralnim opcijama. Emojipedia je za to predložila breakdance. 

Na popisu se nalaze još i emotikoni koji prikazuju rukovanja gdje su ruke u različitim bojama kože, ruke koje pokazuju oblik srca te dodani emotikoni lica poput onog koji škilji, zadržava suze ili salutira. Tu je i 20 novih ikona među kojima su koralji, tobogan na igralištu, štaka, rentgenska snimka i prazna baterija. 

Ovi emotikoni trenutno čekaju odobrenje Unicode Consortiuma (oni u rujnu svake godine odobravaju koji će emotikoni biti pušteni u opticaj), a nakon toga ovisi o proizvođačima kad će određeni emotikoni postati dostupni na njihovim uređajima. 

Pročitajte više