Pregled jučerašnjih glazbenih vijesti u Hrvatskoj: Severina je dobra mama

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Jučerašnji dan bio je jako značajan za hrvatsku glazbenu industriju. Ajmo malo o tome, pridružite mi se u šetnji jučerašnjim glazbenim vijestima uz kafidžonkicu. Može i bijelu, ovo je zona bez osuđivanja.

(šalim se)

Srpska Dora ove godine je Dnora

Ujutro su izašli srpski kandidati za Eurosong i zvuče značajno lošije nego prošlih godina. Imamo:

  • kvalitativno najzanimljivijeg favorita Konstraktu koja nije dosegla kvalitetu pobjedničkog hita (i najbolje pjesme na Eurosongu te godine), ali je svejedno najbolja pjesma ove godine
  • vokalnu divu Zorju kojoj je pjesma uglavnom poligon za vokalne eskapade
  • Zejnu koja je puno zanimljivija stilski nego skladateljski (podsjeća i na našeg favorita Baby Lasagnu)
  • Breskvicu koja temeljem imena vodi u pregledima
  • tematski fascinantnu pjesmu Ko je ta žena o prihvaćanju vlastite rodne neutralnosti
  • simpatičnu promociju pop punk emo benda Hydrogen, koji ipak neće ostvariti neki rezultat

Ostatak kandidata pliva između zaboravljivog i zanatske dosade, čak i Kat Dosa od koje se očekivalo više, ali Bojana Vunturišević nije se tekstualno i melodijski proslavila preko Cobyjevog standardnog benger instrumentala. Umjesto zanimljive r’n’b provokacije, dobili smo K plus Saru Jo - a stvar čini gorom to što je i sama Sara Jo postala K plus Sara Jo.

I taman se čovjek osjeća mrvicu bolje oko kvalitete Dnore 2024, svi smo valjda zaboravili Lozara, Đurasa, Dedićku, Splitterse, Stefany i Mishu, a jedine teme su kupovina pregleda, sramoćenje HRT-a i Baby Lasagna (a moj razgovor s njim gledat ćete večeras na Indexu).

I onda smo (opet) imali neugodan podsjetnik na hrvatske standarde:

Srećom, James Night je dovoljno pametan da promijeni koreografiju i plasira priču da se ovdje samo zezao na svoj račun. Sigurno, Janice.

Ako ništa, bar ne moramo trpjeti glazbena nedjela Jelene Žnidarić na koje smo također jučer dobili neugodan podsjetnik:

Dodijeljena je najveća nagrada publike - ili se bar tako zove

Cesarica je jedno od mnogih ruganja domaćih glazbenih udruga. Publika glasa za ponuđene hitove putem Vibera (!!!!!) i dvije web stranice pod pokroviteljstvom tih istih udruga. Kontrole kvalitete nema, plasiraju se smiješne pjesme koje se određuju radijskim emitiranjem i na kraju pobjeđuju izvođači koji preko Instagram storyja više moljakaju glasove.

Nominirani hitovi ove godine:

  • Marko Bošnjak - Spokojan (korektan pop)
  • Let 3 - Mama ŠČ (labava pjesma, pogodovanje javnog servisa u marketingu)
  • Tony Cetinski - Vojnik pod zvijezdama (hahaha)
  • Prljavo kazalište - Stare navike (izazivam vas da se prisjetite jedne jedine linije iz ove pjesme)
  • Grše - Mamma mia (legitiman hit godine, što god mi mislili o tome)
  • Vojko V - Mamacita (izmorena dječja nabrajalica na krilima Lockroomovog imena)
  • Petar Grašo i Nina Badrić - Nemoj (ziheraški pop za zaljubljene krindžere i one koji su imali 20 kad je Grašo bio nacionalni fenomen)
  • Jelena Rozga - Idi ti (standardna televisa presenta Huljića i Rozge koja u refrenu glumi Doris Dragović)
  • Damir Kedžo - Moje srce je (izlika za Fayine tantijeme)
  • Z++ - Sedmo nebo (Z, nisi Dino Dvornik i to je u redu, možeš probati i nešto drugo)
  • Marko Škugor i Danijela Martinović - Ono nešto (legendarni stalni zakupac plakata u širem centru grada ima svojih 5 minuta)
  • Miach i Grše - Led (o tome sam puno detaljnije pisao ovdje)

Ako vam iz ovog popisa nije bolno jasno da je hrvatska glazbena industrija parazit koji sam sebe hrani uz pregršt našeg prešutnog slaganja, ne znam kako da vam pomognem.

Uglavnom, interesne grupe tvrde da je Cesarica barometar ukusa publike, ali jedina kategorija u kojoj to možda i stoji je kategorija digitalnog bestselera. To su, jasno, digli Lockroom i Grše pjesmom Mamma mia, koja ima otprilike jednak broj streamova kao i pobjednica Cesarice za hit godine - Mama ŠČ.

Ako niste još uvijek u poricanju stvarnosti 24/7, ispravno ćete detektirati da sam bio u pravu kad sam govorio da je Mama ŠČ više spektakl i točka nego pjesma. Uz najveći svjetski glazbeni spektakl i svjetsku publiku koja je inercijom preslušavala pjesmu, i dalje jedan mali Grše na temelju regionalnog streaminga ima skoro iste brojeve. Čak je i naš vjerni pratitelj iz sjene Matija Cvek prije dan-dva naglasio da misli da će Mama ŠČ osvojiti Cesaricu na temelju izvrsnog PR-a, a usput je spomenuo i hajp oko Mijać.

Kad smo kod Matije Cveka…

Još jedna velika vijest u domaćoj glazbi!

Daleko najveća hrvatska pop zvijezda ispod 40 prekjučer je kao singl izdvojila još jednu kamilicu s albuma koji je generalno jako ispodprosječna kamilica i komercijalni flop.

Pjesme mu na Spotifyu toliko podbacuju da bi mi ga bilo žao kad bi mu zarada imalo ovisila o tome. Singl Zalazak je na 46.000 slušanja, Znat će kralj na 30.000, četiri pjesme su prešle 20.000, a četiri nisu ni to dosegle. Kakav spektakularan flop, ali jasno da nitko ne piše o tome - vokabular glazbenih komentatora ograničen je na hvalospjeve. Ne valja se zamjerati mašini koja te hrani.

Uglavnom, singl u dva dana ima neke Stela Rade type brojeve od samo 27.000 pregleda i 57 komentara. Ako ništa, prihvatio je da od njegovog funka nema ništa i da se mora nastaviti reducirati na šlagerskog pjevača balada ako planira zadržati svoju poziciju.

A što je za to vrijeme radila osoba koja je zapravo zvijezda i čiji svaki pokret ljude zapravo još uvijek zanima jer nemaju koga drugog pratiti?

Severina je dobra mama

Severina nastavlja aktivno korištenje svoje pozicije za kontrolu narativa. Kao najveća hrvatska pop zvijezda ikad (to definitivno ide u anketu na dnu teksta), već cijelo desetljeće nemilice koristi svoju poziciju za jednostranu manipulaciju javnog mnijenja. Generalnu publiku je uz dovoljno ponavljanja jako lako uvjeriti u bilo što, a Severina ima dovoljno moći da može prosječnoj ženi bez problema prikazati da je ona jedna od njih. Osjetljivost ove teme dopušta samo granična mišljenja bez ikakvih nijansi.

Ali ja ne mogu internalizirati sliku Severine protiv koje se urotila cijela Hrvatska, od pravosudnog sustava preko škole do šire javnosti, ne bi li ubogoj majci oduzeli dijete samo da bi joj beskrupulozni biznismen napakostio.

Isto kao što ne mogu internalizirati sliku nje kao manipulativne javne osobe koja rado izvrće činjenice i smišlja kako prisiliti sud i sve njegove aktere da donesu njoj blagonaklone odluke - dok su potpuno svjesni stava najšire javnosti da ih treba kamenovati ako Severina ne dobije dijete i oca, u slobodno vrijeme sveca koji umnožava ribu i vino pred pučkim kuhinjama, javno ne stavi pod giljotinu. Dug je put od suosjećanja prema jednoj majci do onih javno objavljenih poruka u kojima prijeti korištenjem svog javnog utjecaja na štetu školskih djelatnica.

Istina je vrlo vjerojatno negdje između jer se radi o odraslim i imućnim osobama koje se vrlo javno obračunavaju jedna s drugom već dugo, a to rade znajući da će slučaj imati utjecaj na dijete kakav nitko od nas ne može ni zamisliti - dakle, žrtvuju puno da bi istjerali pravdu jer suđenje traje već 11 godina.

Koliko je jednostrana javna perspektiva ovog slučaja, pokazuje i slučaj zagrebačke knjižare Bookare, koja je pokušala istaknuti kakvu podršku uživa Severina od osoba koje se ne vole oglašavati o raznim drugim, jako plastičnim nepravdama. Naravno da je javnost to interpretirala kao izravno vrijeđanje Severine - u nacionalnim temama poput nogometa, HDZ-a, epidemija i Severine svi su savršeno potkovani komentirati pravni sustav, formaciju koja favorizira prodor lijevog krila i djelovanje funkcionalnih lipida ALC-0315 i ALC-01592 na organizam nakon provedenog cijepljenja. Negdje smo vidjeli. Negdje smo pročitali. Ovako to zvuči:

Prije nego što me zaspete drvljem i kamenjem, obavještavam vas da apsolutno sve osobe koje na ovu temu oglašavaju podršku Severini samo skupljaju dobre PR bodove jer su mudro detektirali puls javnosti i situaciju u kojoj jednostavno ne mogu pogriješiti jer se ipak radi o jednoj majci i jednom djetetu, što je ultimativna svetost i stup čovječanstva. Puno lakše i društveno prihvatljivije nego reći da ne znate baš ništa o toj temi ili ste u najmanju ruku nedovoljno educirani za ozbiljan komentar. To što ste se educirali preko Severininih tirada na društvenim mrežama se ne broji, usput budi rečeno.

Severina je igrom slučaja klikbejt Cesarice

Tako i Gibonni i Prlja iz Leta 3 - obojica prekaljeni marketingaši - koji su sinoć Cesarici poklonili njen najznačajniji trenutak, jedini koji je mogao tu jadnu nagradu dovesti u naslov nekog čitanog portala.

Prlja je uzviknuo “Seve, izdrži”, a Gibonni, koji također jamačno poznaje sve intimne detalje Severininog odnosa s djetetom i ocem te je pažljivo pregledao sav dokazni materijal, pojednostavljuje stvari za razinu najrudimentarnijih obožavatelja: “Mali narod, sve se zna. Znači, znamo, tajna nije, da je Severina dobra mama. Eto ga, i triba joj tog maloga dati.” Ne, Gibo, jedino što nesumnjivo triba je to da roditelji djeteta odglume zrele osobe i poklone tom djetetu zdravo okruženje za razvoj. Ovo što se sad događa je daleko od domene ispravnog, bez obzira na čijoj strani bili.

Jeste gotovi s kafidžonkicom?

Super, evo i zaključka današnjeg burnog dana u hrvatskoj glazbi.

Jedina stvar koja je javnosti zanimljiva na ceremoniji koja slavi hrvatsku glazbu je kratki osvrt na našu najveću aktualnu pop zvijezdu. Koja ima preko 50 godina i već 15 godina živi i radi u Srbiji. A mlađa garda joj je toliko ljuta konkurencija da moram staviti Severinu u naslov ne biste li vi smogli snage pročitati nešto o domaćoj glazbi.

20 godina kasnije, a aktualno kao i prvog dana… Stvarno stojimo u mjestu.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Pročitajte više