Prema preporuci stručnjaka: Pogledajte popis 40 najboljih dalmatinskih restorana

U SKLOPU festivala Dalmacija Wine Expo, poznavatelji gastronomije odabrali su 40 najboljih restorana Dalmacije. Kriterij za nominaciju bio je ukupni dojam prilikom posjeta. Svi glasači, koji su protekla tri mjeseca bili uključeni u odabir, gastronomski su znalci, najčešće regrutirani među chefovima, vlasnicima restorana, enogastro novinarima te poznatim gurmanima. Dodjela priznanja nagrađenim restoranima održat će se na festivalu Dalmacija Wine Expo, u Makarskoj, 29. travnja.


Četrdeset najboljih restorana Dalmacije, prema odabiru glasača festivala Dalmacija Wine Expo, jest:

1. Pojoda, Kut, Vis

2. Nautika, Dubrovnik
3. Gil’s, Dubrovnik
4. Kapetanova kuća, Ston
5. Foša, Zadar
6. Pelegrini, Šibenik
7. Nikola, Stobreč
8. Boškinac, Pag
9. Cantinetta, Skradin
10. Kod Marka, Šipanska luka
11. Noštromo, Split
12. Jež, Makarska
13. Niko, Zadar
14. Opat, Kornati
15. Proto, Dubrovnik
16. Galija, Cavtat
17. Konoba Pece, Vinjerac
18. Tic-tac, Murter
19. Konoba Hvaranin, Split
20. Kadena, Split
21. Gariful, Hvar
22. Konoba Bako, Komiža, Vis
23. Palmižana Meneghello, Hvar
24. Ivo, Makarska
25. Leut, Cavtat
26. LD Terrace (Lešić Dimitri Palace), Korčula
27. Arkada, Podstrana
28. Antonio-Patak, Ždrilica, Hvar
29. Orsan Gverović, Mali Zaton
30. Kornat, Zadar
31. Boban, Split
32. Me&Mrs Jones, Jelsa
33. Fabro, Murter
34. Senko, Komiža, Vis
35. Konoba Feral, Brela
36. Konoba Jastožera, Komiža, Vis
37. Val, Vis, Vis
38. Bota, Mali Ston
39. Konoba Luviji, Hvar
40. Mimoza, Dubrovnik

Cjelokupan popis 40 najboljih restorana dostupan je na i web stranicama festivala Dalmacija Wine Expo, www.dalmacijawineexpo.com.

Najbolji wine-friendly restorani

Uz 40 najboljih restorana, odabrano je i sedam wine-friendly restorana. Među njima su Nikola, Stobreč; Nautika, Dubrovnik; Kadena, Split; Gil’s, Dubrovnik; Pojoda, Vis; Foša, Zadar te LD Terrace (Lešić Dimitri Palace), Korčula. Kriterij odabira ovisio je o paleti vina u ponudi, usklađenost vinske liste s tipom hrane koja se služi, širini vinske karte, u kojoj je posebna pažnja posvećena vinskim regijama i ponudi istih na čašu, te obrazovanosti osoblja koje preporučuje i servira vina. Organizatori Dalmacija Wine Expa odabir 40 najboljih i wine-friendly restorana osmislili su kako bi promovirali enogastro kulturu i turističku ponudu Makarske, ali i da bi potakli javnost na interes za kvalitetnu gastronomiju. 

Dalmacija Wine Expo će 29. i 30. travnja okupiti više od stotinu proizvođača vina, delikatesa i maslinovih ulja, predstavnika vrhunskih restorana i hotela, hrvatske top kuhare, uglednike poslovne, političke i kulturne scene te, općenito, ljubitelje gastronomije. Uz odabir 40 najboljih restorana Dalmacije, u sklopu festivala održat će se i događanja Zvijezde kuhinje te Perfect Match. Misija organizatora sajma - tima mladih, obrazovanih i stručnih ljudi - oblikovati je vinsku scenu, dok im je vizija postati nezaobilaznim mjestom istinskih ljubitelja vina i hrane.

Pročitajte više