Preminula Françoise Hardy, pjevačica koju je Mick Jagger zvao "idealnom ženom"

Foto: Profimedia

Jedna od najomiljenijih francuskih kantautorica Françoise Hardy umrla je u dobi od 80 godina.

"Mama je otišla", napisao je na društvenim mrežama njezin sin Thomas Dutronc, koji je također glazbenik.

Hardy se pojavila na glazbenoj sceni 1962., postavši kulturna ikona koja je inspirirala Micka Jaggera i Boba Dylana. Poznata po svojim melankoličnim baladama, simbolizirala je francuski Yé-yé pop pokret, tako nazvan zbog svoje naklonosti engleskoj glazbi.

Među njezine najpoznatije pjesme spadaju Tous les garçons et les filles, Comment te dire adieu i Mon amie la rose. Njezin najveći britanski hit bio je All Over The World, verzija njezine pjesme Dans le monde entier na engleskom jeziku, koja je u lipnju 1965. dosegla 16. mjesto na top ljestvici.

Njezin stil osvojio je modne dizajnere

Hardy je rođena u Parizu pod nacističkom okupacijom 1944. godine, a odgojila ju je majka. Kao i mnoge djevojke u to vrijeme, odrastala je slušajući Elvisa Presleyja, Cliffa Richarda i druge američke i britanske zvijezde na Radio Luksemburgu, a sa samo 17 godina potpisala je svoj prvi diskografski ugovor.

Njezin glazbeni proboj dogodio se 1962. s jednostavnom, tužnom pjesmom, Tous les garçons et les filles, kada je pjevala o svim dječacima i djevojčicama kako hodaju ruku pod ruku, dok je "hodala sama ulicama". Bila je instant hit u Francuskoj i čak se probila na ljestvice u Velikoj Britaniji.

Njezin stil je osvojio modne dizajnere, postavši model za Yves Saint Laurent i Paco Rabanne, koji su za nju dizajnirali minihaljinu od zlatnih ploča. Frontmen Rolling Stonesa Mick Jagger jednom ju je nazvao "idealnom ženom", dok joj je pjevač Bob Dylan napisao nekoliko ljubavnih pisama. Obratio joj se u pjesmi na poleđini svog albuma Another Side of Bob Dylan iz 1964. godine.

Surađivala je s nizom umjetnika, uključujući Blur i Iggyja Popa, a bila je i glumica te se pojavljivala u filmovima redatelja kao što su Jean-Luc Godard, Roger Vadim i John Frankenheimer. Bila je i autorica fikcije i publicistike, a među temama o kojima je pisala bila je i astrologija prema kojoj je razvila ljubav tijekom 1970-ih.

Pjevač Jacques Dutronc je bio ljubav njezina života

Bila je udana jednom, za pjevača Jacquesa Dutronca, s kojim je dobila sina Thomasa. Razveli su se krajem osamdesetih, no ona je bivšeg supruga često nazivala ljubavlju svog života. Hardy je bila bolesna neko vrijeme prije smrti, a 2004. je otkrila da joj je dijagnosticiran limfom.

2015. bila je tjednima u induciranoj komi nakon pada, a 2021. rekla je da ima rak u uhu i da se osjeća "blizu kraja" svog života. Njezina karijera trajala je više od pet desetljeća, tijekom kojih je objavila gotovo 30 albuma.

Njezin posljednji album Personne D'Autre objavljen je 2018. Rolling Stone ju je 2023. stavio na 162. mjesto na svojoj listi 200 najvećih pjevačica svih vremena u 2023. godini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.