Preminula prva Amerikanka kojoj je transplantirano gotovo cijelo lice

Screenshot: YouTube

ŽENA iz SAD-a koja je postala prva Amerikanka kojoj je transplantirano gotovo cijelo lice preminula je u 58. godini.

Klinika iz Clevelanda u kojoj je Connie Culp podvrgnuta povijesnoj transplantaciji 2008. godine potvrdila je vijest u petak.

"Connie je bila nevjerojatno hrabra, živahna žena i inspiracija mnogima", rekao je dr. Frank Papay, predsjedatelj kliničkog Instituta za dermatologiju i plastičnu kirurgiju. "Njezina je snaga bila očita u činjenici da je do sada bila najduže živa pacijentica s transplantacijom lica", rekao je Papay.

"Bila je velika pionirka, a njena odluka da se podvrgne zastrašujućem postupku trajan je dar cijelom čovječanstvu."

Culp je ostala teško deformirana 2004. godine kad ju je suprug Thomas upucao sačmaricom u njihovom stanu u Hopedaleu u državi Ohio. Stotine fragmenata sačme smrskali su joj obraze, gornju usnu i jedno oko. 

Njezin suprug zatim je pokušao presuditi sebi, no preživio je, iako sa znatno manjim ozljedama od nje. Kasnije je osuđen na sedam godina zatvora.

Kulp je u međuvremenu bila na 30 operacija lica, uključujući operacije gdje su joj liječnici uzeli dijelove rebara kako bi napravili jagodice i oblikovali gornju čeljust od kosti jedne od njenih nogu.

Konačno, tijekom 22-satnog postupka u prosincu 2008., liječnici su 80 posto njezinog lica zamijenili kostima, mišićima, živcima, kožom i krvnim žilama druge žene koja je upravo umrla.

"Pretpostavljam da ste danas došli mene vidjeti", rekla je novinarima tijekom predstavljanja svog novog lica. "Mislim da je bitnije da se usredotočite na donorsku obitelj koja mi je omogućila ovo lice", dodala je.

Kasnije je izjavila kako oprašta bivšem mužu. "Uvijek ću ga voljeti", rekla je 2009. "Mislim, imam dvoje djece s njim. No znate što? Ne mogu više biti s njim."

Pročitajte više