Preminuo britanski komičar i televizijski voditelj Paul O'Grady (67)

Foto: Profimedia

BRITANSKI komičar i televizijski voditelj Paul O'Grady (67) preminuo je u utorak navečer, a vijest je objavio njegov suprug Andre Portasio.

O'Grady, koji je između ostalog bio poznat i po svom alter egu kao drag queen Lily Savage, preminuo je, kako se navodi, "iznenada, ali mirno".

"S velikom tugom javljam da je Paul sinoć neočekivano, ali mirno preminuo. Molimo vas u ovom teškom trenutku da dok slavite njegov život, također poštujete našu privatnost dok se suočavamo s ovim gubitkom. Jako će nedostajati njegovim voljenima, prijateljima, obitelji, životinjama i svima onima koji su uživali u njegovom humoru, duhovitosti i suosjećanju. Znam da bi želio da ti zahvalim za svu ljubav koju si mu pokazao tijekom godina", poručio je njegov suprug.

Nagrađivano TV lice

O'Gradyjeva karijera trajala je više od 30 godina, vodio je brojne popularne emisije, kao što su Blind Date i The Love of Dogs, a imao je i vlastiti show, The Paul O'Grady Show. Pojavljivao se i u televizijskim serijama Dr. Who i Holby City, a karijeru je započeo nastupajući kao drag queen Lily Savage još 70-ih godina u kabaret klubu Royal Vauxhall Tavern.

Uz pomoć lika Lily Savage došao je i do TV-a i radija, gdje je na kraju ostvario ogromnu karijeru. 2008. godine nagrađen je Redom Britanskog Carstva za zasluge u zabavi, a osim toga nagrađivan je i BAFTA-om, British Comedy Awardom i Nacionalnom televizijskom nagradom za svoj talk show.

Za sobom je osim supruga ostavio i kćer Sharon, koju je dobio s bliskom prijateljicom Diane Jansen još 1974. godine, te dvoje unučadi. Bio je jedno od zaštitnih LGBT+ lica, a svojevremeno je stupio u brak iz interesa s portugalskom manekenkom Teresom Fernandes kako bi spriječio njezinu deportaciju. Fernandes je bila lezbijka iz stroge katoličke obitelji i morala se udati, a on joj je tu puno pomogao i na kraju su se razveli 2005. godine.

Pročitajte više