Preminuo Dickey Betts, gitarist i suosnivač Allman Brothers Banda

Foto: Profimedia

Dickey Betts, gitarist i suosnivač Allman Brothers Banda, preminuo je u dobi od 80 godina.

"S dubokom tugom i teška srca obitelj Betts objavljuje mirnu smrt Forresta Richarda 'Dickeya' Bettsa. Legendarni izvođač, tekstopisac, vođa benda i obiteljski patrijarh preminuo je ranije danas u svom domu u Ospreyu na Floridi, okružen svojom obitelji. Dickey je bio veći od života i njegov će se gubitak osjetiti u cijelom svijetu", stoji u izjavi obitelji, a njegov menadžer David Spero rekao je za Rolling Stone da je gitarist imao rak i kroničnu opstruktivnu bolest pluća.

Rodom iz West Palm Beacha na Floridi, Bettsovi rani glazbeni utjecaji uključivali su bluegrass, country i kasniji rock and roll. Zaslužan za pomoć u definiranju zvuka i žanra južnjačkog rocka 60-ih i 70-ih, Betts, basist Berry Oakley te bubnjari Butch Trucks i Jaimoe pridružili su se braći Greggu i Duaneu Allmanu kako bi oformili Allman Brothers Band 1969.

Betts je napisao i otpjevao najveći hit grupe, Ramblin' Man, a u početku je namjeravao da pjesmu otpjeva neki drugi izvođač. "Namjeravao sam poslati Ramblin' Man Johnnyju Cashu", rekao je Betts 2020., dodavši da je "mislio da je to sjajna pjesma za njega." "Ali svima se svidjela ta pjesma. Čak se i mom tati svidjela pjesma, prije nego što smo je snimili ili išta. Razmišljao sam da ću je poslati Johnnyju Cashu da vidim želi li on to učiniti", rekao je.

"Producent Johnny Sandlin je rekao da trebamo još jednu pjesmu za album i pitao me imam li nešto. Rekao sam: 'Pa, imam jednu, ali sam je namjeravao poslati u Nashville da je Cash snimi.' Rekao je: 'Da čujemo.' A onda: 'Ne! Moramo to učiniti'", dodao je.

Bend je napustio 2000. godine

Druge velike pjesme Allman Brothersa koje je napisao Betts bile su Blue Sky i Jessica. Tragedija je pogodila grupu kada je Duane Allman poginuo u motociklističkoj nesreći 1971., a Oakley je poginuo u motociklističkoj nesreći godinu dana kasnije. Betts i Gregg Allman postali su vođe benda, ali su kreativne razlike i zlouporaba supstanci u grupi uzrokovali da se više puta raspadnu i ponovno okupe.

Godine 1973., tada 16-godišnji Cameron Crowe pratio je Allman Brothers Band dok su bili na turneji za naslovnu priču za Rolling Stone, koja će na kraju poslužiti kao inspiracija za Croweov film Almost Famous iz 2000. godine, nagrađen Oscarom. Godine 2017. Crowe je rekao da je središnji lik rock zvijezde Billyja Crudupa "počast" Bettsu.

Betts je napustio Allman Brothers Band u vrlo javnom razlazu 2000. godine. Dok je bend nastavio s turnejama još gotovo 15 godina i izdao još jedan studijski album, Betts je otišao na turneju sa svojom grupom Great Southern, na kojoj je sudjelovao njegov sin Duane, i izdao još jedan studijski album.

Na pitanje što mu se najviše sviđa u glazbi, Betts je za Sarasota Herald Tribune 2020. rekao da je to bio prvenstveno učinak koji je imala na njegovu publiku. "Uglavnom volim publiku i ono što joj glazba čini. Oni su iz glazbe izvukli više nego ja. Publika me stvarno oduševila i kako bi jednostavno mogli odlutati u neki drugi svijet na koncertu", rekao je.

Pročitajte više