Preminuo glumac Christopher Plummer, najstariji kandidat za Oscara

Foto: EPA

PREMINUO je glumac Christopher Plummer, dobitnik Oscara, Tonyja i Emmyja. Imao je 91 godinu.

Tu je vijest za New York Post potvrdio Lou Pitt, njegov dugogodišnji prijatelj i menadžer.

"Chris je bio izvanredan čovjek koji je volio i poštovao svoju profesiju sjajnim starim manirama, samozatajnim humorom i glazbom riječi", rekao je Pitt. "Bio je nacionalno blago koje je uživalo u svojim kanadskim korijenima. Kroz svoju umjetnost i humanost dotaknuo je sva naša srca i njegov će legendarni život trajati za sve generacije koje dolaze. Zauvijek će biti s nama."

Plummer, čija je glumačka karijera trajala više od 60 godina, možda je najpoznatiji po ulozi kapetana Georga von Trappa uz Julie Andrews u filmu Moje pjesme, moji snovi (The Sound of Music, 1965).

No, nastavio je glumiti u filmovima do kraja svog života, a 2017. za Associated Press rekao je da nikad ne želi prestati glumiti. "Volim svoj posao. Volim to što radim. I tako mi je žao zbog većine ljudi koji ne vole svoj posao i jedva čekaju mirovinu, što je, naravno, smrt. Nikad se neću povući. Nadam se da ću pasti mrtav na sceni. To je ono što stvarno želim raditi."

Plummer je rođen 1929. u Torontu, a na Broadwayu je debitirao 1954. nakon uloge u Henriku V. William Shatner bio je njegov zamjenik u kanadskoj produkciji, a uskočio je kad je Plummer dobio bubrežne kamence, rekao je za The Post. Na Broadwayu je Plummer igrao naslovne uloge u produkcijama Macbeth i Kralj Lear.

Svog Oscara dobio je 2012. za sporednu ulogu u filmu Početnici (Beginners), u kojem je glumio 75-godišnjeg udovca koji se u odmakloj životnoj dobi deklarira kao homoseksualac.

Još dva puta bio je nominiran za Oscara, a osvojio je i desetke drugih nagrada.

Godine 2017. glumio je u filmu o milijarderu J. Paulu Gettyju, All the Money in the World, Ridleya Scotta te je s 88 godina postao najstariji glumac nominiran za Oscara. 

Također je glumio mudrog patrijarha Harlana Thrombeyja u hvaljenom filmu iz 2019. Knives Out.

Iza njega je ostala supruga Elaine Taylor, s kojom je u braku bio 53 godine, a koja je, prema izvještajima, bila uz njega kad je preminuo.

Pročitajte više