Preminuo jedan od najvećih hrvatskih dirigenata Nikša Bareza

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U 86. GODINI umro je jedan od najvećih hrvatskih dirigenata Nikša Bareza, koji je više od pola stoljeća dirigirao po najvećim europskim opernim kućama i koncertnim dvoranama, izvijestio je u ponedjeljak navečer HRT. 

Na putu od svog rodnog Splita do svjetskih pozornica učio je od najboljih - Sachsa, Karajana, Matačića. Sa skladateljima klasicima 20. stoljeća Britain, Orffom i Šostakovičem produbljivao je studij moderne glazbe, piše HRT.

Nakon opernih kuća Züricha, Petrograda i Graza, maestro Bareza bio je stalni dirigent hamburške opere i milanske Scale te redoviti gost europskih opernih kuća od Pariza, Beča i Praga do Osla i Firence. Na čelu Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije bio je 18 godina.

Posebnu je pozornost posvećivao suvremenoj glazbi, ali i hrvatskoj glazbenoj baštini i domaćim skladateljima. Posljednji profesionalni angažman bio mu je na čelu zagrebačke Opere, a posljednji je put za dirigentski pult izašao polovicom listopada prošle godine, ravnajući koncertom u povodu 100 godina Muzičke akademije u Zagrebu.

Pročitajte više