Preminuo scenarist Norman Lear

Foto: Profimedia

AMERIČKI scenarist i producent Norman Lear preminuo je u dobi od 101 godine u svom domu u Los Angelesu. Njegovu smrt potvrdila je Lara Bergthold, glasnogovornica obitelji. 

"Norman je živio život pun strahopoštovanja prema svijetu oko sebe. Svako jutro divio se svojoj šalici kave, obliku stabla ispred prozora i zvucima prekrasne glazbe. Ali ljudi, oni koje je tek upoznao i oni koje poznaje desetljećima, bili su ti koji su zauvijek održali njegov um i srce", napisala je njegova obitelj u priopćenju.

Lear je bio poznat po stvaranju i produkciji brojnih popularnih sitcoma iz 1970-ih, uključujući All in the Family, Maude, Sanford and Son, One Day at a Time, The Jeffersons i Good Times. Producirao je, napisao ili kreirao više od 100 serija. 

Bio nominiran za Oscara

Lear je vladao vrhom televizijskog svijeta 1970-ih i ranih 80-ih. Nerijetko se u svojim radovima bavio društvenim problemima i tabu temama. 

Norman je rođen 27. srpnja 1922. godine. Kad je imao devet godina, njegov otac Herman osuđen je zbog prodaje lažnih obveznica na tri godine zatvora. Lear je kratko pohađao studij u Bostonu, ali ga je napustio i pridružio se zračnim snagama tijekom Drugog svjetskog rata. Nakon toga bavio se odnosima s javnošću, ali je prevladala njegova strast za pisanjem komedija.

U 50-ima je pisao za serije poput The Colgate Comedy Hour, a naposljetku je pokrenuo producentsku tvrtku Tandem Productions s redateljem Budom Yorkinom. Learov scenarij za Divorce American Style, koji je napisao s Robertom Kaufmanom, bio je nominiran za Oscara 1967. 

Pročitajte više