Preminuo službeni skladatelj britanske kraljice

KRALJIČIN službeni skladatelj Malcolm Williamson, koji je pisao simfonije i filmsku glazbu, umro je u 71. godini, javlja BBC.

Skladatelj australskog podrijetla preminuo je u ponedjeljak u bolnici Addenbrooke u Cambridgeu nakon duge bolesti. Studirao je klavir i francuski na Konzervatoriju u Sydneyju i bio vrlo uspješan student kompozicije. Nakon diplome iz glazbe preselio je u London 1950. i zaposlio se kao lektor u jednoj izdavačkoj kući. Radio je kao orguljaš i zborovođa u župnoj crkvi, a svirao je i klavir u noćnom klubu.

Williamson je za sebe govorio da je kompulzivni skladatelj, a posvetio se pisanju glazbe od ranih 1960-ih. Postao je 19. ´Majstor kraljičine glazbe´ 1975. godine, kao prvi koji nije bio Britanac. To počasno mjesto zahtijeva od nositelja da sklada prikladnu glazbu za državne prigode. Repertoar mu je obuhvaćao klavirska djela, komornu i religioznu glazbu te balete.

Jedna od najvećih strasti bila mu je poticati djecu na slušanje glazbe pa je skladao opere za mlade, uključujući jednu prema djelu Oscara Wildea ´Sretni kraljević´.

Operu ´The Valley and the Hill´ (Dolina i brijeg) napisao je za kraljičin Zlatni jubilej, a izvodilo ju je 18.000 djece u Liverpoolu.

Posljednje mu je djelo skladba na riječi pokojne književnice Iris Murdoch, s čijim je djelom ´A Year of Birds´ nastupio na BBC-jevu glazbenom festivalu ´Proms´ 1995. godine.

Williamson je dobio odličje Britanskog carstva 1976. i odličje Australskog reda 1987. za zasluge u glazbi i pomoći osobama s teškoćama u učenju.

Pročitajte više