Preminuo Tom Verlaine, frontmen kultnog benda Television

Foto: EPA

GITARIST Tom Verlaine, koji se proslavio na njujorškoj punk sceni 1970-ih kao frontmen rock grupe Television, preminuo je u 74. godini.

Na svom vrhuncu Television je imao tri UK Top 40 hit singla te je bio hvaljen zbog svojih albuma Marquee Moon i Adventure, a imao je više uspjeha u Britaniji nego u rodnom SAD-u. Razišli su se 1978.

Verlaineovu smrt objavila je Jesse Paris Smith, kći njegove dugogodišnje suradnice Patti Smith. Nije precizirala uzrok rekavši da je preminuo "nakon kraće bolesti". Verlainea se smatralo jednim od vještijih glazbenika koji su potekli iz kluba CBGBs u njujorškom Boweryju, gdje su njegovi suvremenici bili Blondie, The Ramones i Talking Heads.

Iako su postali poznati zahvaljujući punk pokretu, njihova je glazba bila složenija od one njihovih suparnika, s Verlaineom i kolegom gitaristom Richardom Lloydom koji su razmjenjivali duge solaže i zamršene riffove pod utjecajem jazza.

Ime je uzeo iz poštovanja prema francuskom pjesniku simbolizma

Verlaine je rođen kao Thomas Miller u New Jerseyju, ali je svoje umjetničko ime preuzeo u znak poštovanja prema francuskom pjesniku simbolizma Paulu Verlaineu. Nakon razlaza s Televisionom objavio je niz solo albuma, a njegova pjesma Kingdom Come inspirirala je rijetku obradu Davida Bowieja na njegovom albumu Scary Monsters.

Television se reformirao 1992. objavivši istoimeni treći album, kasnije su bili sporadično aktivni, a hvaljeni su kao glavni utjecaj na alternativni rock 1980-ih i 1990-ih. 

Među onima koji su odali počast Verlaineu bio je i Mike Scott iz The Waterboysa, koji je tvitao: "Tom Verlaine otišao je u onostrano, što je njegova gitara uvijek nagovještavala. Bio je najbolji rock and roll gitarist svih vremena, poput Hendrixa mogao je plesati od sfera kozmičkog do garažnog rocka. To zahtijeva posebnu vještinu."

Will Sergeant, gitarist grupe Echo & The Bunnymen, rekao je: "Sviranje Toma Verlainea bilo mi je sve. Ako sam ikad odsvirao nešto što je zvučalo poput njega, mogu reći da sam sretan. Usmjerio me na moj put kao gitarista, hvala, Tome."

Pročitajte više