Preminuo Vlado Pravdić, nekadašnji klavijaturist Bijelog dugmeta

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

VLADO PRAVDIĆ, klavijaturist Bijelog dugmeta, preminuo je sinoć u Splitu. Tužnu vijest je za Dnevni avaz potvrdila njegova bliska prijateljica.

Vlado je umro uoči svog 74. rođendana koji je trebao proslaviti 6. prosinca, a posljednjih mjeseci borio se s teškom bolešću.

Vlado je rođen u Sarajevu, a već sa šest godina počeo je učiti svirati klavir. Nakon završene srednje glazbene škole studirao je fiziku, koju je i završio.

Svirao s Ambasadorima, Indexima i Bijelim dugmetom

Prvi ozbiljniji glazbeni angažman imao je s Ambasadorima s kojima je svirao sedam mjeseci. Onda je pristupio Indexima u proljeće 1971. godine, zamjenjujući Ranka Rihtmana koji je napustio grupu.

U postavi Indexa Vlado Pravdić je bio do 1973. godine, do prelaska u grupu Jutro, kako se u to vrijeme zvala buduća grupa Bijelo dugme. Pravdić je svirao na prva dva albuma Bijelog dugmeta. 

Poslije turneje 1987. godine, Vlado Pravdić je napustio Bijelo dugme i povukao se iz glazbe, no s grupom je nastupio još nekoliko puta na velikim koncertima. Godinama je živio u Americi, no posljednjih godina boravio je u Splitu.

Pročitajte više