Prestaje izlaziti kultni strip, tvorac objavio: Umorio sam se od Alana Forda

Foto: Press

BLIŽI se kraj Alana Forda. Njegov tvorac i izdavač Luciano Secchi, poznatiji pod pseudonimom Max Bunker, nakon izlaska 650. jubilarne epizode rekao je talijanskim novinarima da su avanture Alana Forda došle kraju.

"Moram priznati da sam se umorio od Alana Forda. Odlučili smo da će izlaziti još deset brojeva i onda je kraj. Zamijenit će ga novi lik, ovaj put ženski. Zvat će se Petra", rekao je za TV kuću TGR Lombardia.

Secchi je u svojoj talijanskoj radionici zajedno s ilustratorom Robertom Raviolom, poznatim i pod pseudonimom Magnus, stvorio Alana Forda. 

Strip je nastao krajem 60-ih godina, a radnja se vrti oko nesretnih tajnih agenata koji se bore protiv niza bizarnih zlikovaca. Radnja je smještena u New Yorku i nudi razne kritike na pojedine aspekte američkog društva, poput nesmiljena kapitalizma ili rasizma.

Strip najveću popularnost doživio u bivšoj Jugoslaviji

I dok je u nekim zemljama, poput Francuske i Danske, Alan Ford ukinut jer se nije čitao, najveću je popularnost imao u Jugoslaviji, posebno u Hrvatskoj, gdje je počeo izlaziti početkom 1970-ih. U Italiji je njegova popularnost brzo izblijedjela, ali u Jugoslaviji je bio instant hit čiji se utjecaj proširio pop kulturom i izdržao test vremena pa se nova izdanja redovno tiskaju. 

"Vrlo je rijetko da strani kulturni proizvod postaje neodvojivi dio kulturnog nasljeđa zemlje primateljice", kazao je Lazar Džamić, autor knjige o uspjehu Alana Forda u Jugoslaviji. Ključni faktor za uspjeh Alana Forda na Balkanu je prijevod Nenada i Davora Brixyja, oca i sina koji su uspjeli prenijeti osebujan milanski humor na hrvatski i stvoriti novi oblik slenga. 

Strip nikad nije preveden na engleski jezik, stoga nije doživio globalnu popularnost.

Pročitajte više