Najduži domaći dokumentarac u povijesti: Stiže Priča o domcima

Foto: Press

NAKON šest godina snimanja i praćenja života štićenika odgojnih domova po Republici Hrvatskoj te njihova pokušaja resocijalizacije u društvo nakon izlaska iz institucija, odnosa sistema prema njima i uvida u razne aspekte života dječaka s poteškoćama u odgoju, pretpremijera dugometražnog dokumentarnog filma Sutra ću biti (Priča o domcima) bit će održana u subotu 5. studenog u MSU u Zagrebu s početkom u 19:00.

Riječ je o najdužem dokumentarnom filmu hrvatske i regionalne kinematografije novog stoljeća, prema dostupnim podacima filmskih arhiva i povijesti dokumentarnog filma ovih prostora. Na pretpremijeri će prisustvovati akteri dokumentarnog filma te će poslije projekcije biti održan panel Q&A za sudionike dokumentarnog filma.

"Bilo je pokušaja sabotiranja i ucjena"

"Šest godina praćenja rada dječaka i sustava odgojnih domova koji brine o njima bila je iznimno zahtjevna i osjetljiva tema koja preslikava kako funkcionira dobar dio društva u Hrvatskoj i kako se sistem odnosi prema pojedincima. Mogućnost sagledavanja ne tako male kritične mase oko tisuću štićenika odgojnih domova godišnje bila je velika avantura i životno iskustvo. Istovremeno i privilegij upoznavanja nekih vrlo živopisnih mladih osoba i karaktera", kaže autor i producent Anđelo Jurkas.

"Tijekom godina rada na projektu bilo je znakovitih pokušaja sabotiranja i stopiranja, ucjena i podmetanja sa svrhom sprječavanja iznošenja istine i verzije priče klinaca iz filma, no prema reakcijama onih koji su imali prilike vidjeti film, riječ je o djelu koje bi u civiliziranom, zainteresiranom i odgovornom društvu trebalo otvoriti neka pitanja te dobiti odgovore na njih", dodaje. 

Film će nakon kinodistribucije biti dostupan za projekcije po školskim, edukativnim i kulturnim ustanovama i preko novog indie web filmskog servisa i platforme Runda za film, koji je u izgradnji i uskoro će biti predstavljen gledateljima u sklopu službenog weba produkcijske tvrtke DOP Produkcija.

Priča o grupi bivših štićenika domova

Domci su priča o grupici dječaka, bivših štićenika odgojnih domova za djecu s poteškoćama u razvoju, maloljetnih kriminalaca, socijalnih slučajeva i drugih dječaka problematičnog odrastanja. Priča o njihovom životu u ustanovi, njihovim zločinima, razlozima dolaska, rehabilitaciji te izlasku iz ustanove.

Martin, Šoki, Đuka, Leo, Lule, Iggy, Borke i Elvis su završili u ustanovama za rehabilitaciju i odgojnim domovima uslijed neprihvatljivih društvenih ponašanja ili socijalnih i obiteljskih neprilika. Život u domovima im je svakom na svoj način potpuno promijenio perspektive.

Udomljeni zbog maloljetničkog kriminala, nasilja, preprodaje ili konzumiranja droge, tuča, alkohola, prevara, oružanih pljački i raznih vrsta društveno neprilagođenog ponašanja, oni svjedoče životu u odgojnim domovima i odnosu sistema spram njihovih slučajeva i slučajeva njihovih kolega.

Neki od njih su postali hrvatski reprezentativci i svjetski prvaci u borilačkim vještinama, neki uspješni poduzetnici, neki su nastavili s dosadašnjim životom, a neki završili u zatvoru.

Uz iskrene ispovijesti i nikad dosad objavljene snimke i priznanja raznih vrsta kriminala, društveno odgovorni dokumentarni film svjedoči i afirmativnim načinom prati njihove uspjehe, padove te životne promjene u pokušaju ostvarivanja regularnog civilnog života i povratka u normalnu životnu svakodnevicu.

Pročitajte više