Priča o velikom hitu bivše Juge: Trudna zaručnica je abortirala i pobjegla u SAD

Screenshot: YouTube

DA JE MEĐU nama, Davorin Popović bi danas proslavio 73. rođendan. Legendarni frontmen grupe Indexi rođen je na današnji dan 1946. godine u Sarajevu, gdje je 2001. i umro. Pimpek, kako su ga zvali, i danas je jedan od simbola kulture grada Sarajeva, a pjesme koje je on otpjevao i danas se svakodnevno slušaju diljem bivše Jugoslavije. 

Jedna od najpopularnijih je "Bacila je sve niz rijeku", o kojoj godinama kruže priče i šuškanja. Dugo se govorilo da je pjesma posvećena Popovićevoj zaručnici koja je naprasno prekinula s njim, abortirala i otišla na studij u Ameriku.

Prema pričama, mnogo godina kasnije, na koncertu u Švedskoj, popularnom Pimpeku se učinilo da je vidi s pozornice te je ostavio mikrofon i odjurio u publiku. Međutim, nije ju našao i više je nikad nije vidio.

Kemal Monteno, autor stihova pjesme, kaže da je pjesma pola njegova, pola Davorova.

"To su dvije priče… Pola je Davorove, a pola je moje. Bio sam zaljubljen u djevojku iz Čapljine… Na plus osamdeset ja idem da je tražim, a ne znam ni gdje stanuje, ni ništa… Ja sam došao onim Ćirom do Čapljine, izašao na plus osamdeset, i hodam sam, k'o budala po gradu. I gledam, gledam ne bih li je sreo… Kad ja vidim u bašti, ona bosa u nekoj haljinici i neko cvijeće… Ja se sjetim te slike, njom počnem pjesmu i onda pređem na ovu Davorovu priču… Otud stihovi 'Stajala je usred bašte, k'o najljepši cvijet'", pojasnio je pokojni Monteno jednom prilikom.

Pročitajte više