Priča o Djedu Božićnjaku može ozbiljno narušiti vaš odnos s djecom, evo i zašto

Foto: Instagram/Giphy

MJESEC dana je do Božića, a vaši klinci već lagano sastavljaju popis poželjnih darova koje očekuju od Djeda Božićnjaka. Milijunima djece širom svijeta priča o Djedu Božićnjaku je najvažniji dio božićnih blagdana, a trenutak kad saznaju da ne postoji veliko je razočarenje.

Dvoje uglednih britanskih psihologa, Christopher Boyle i dr. Kathy McKay tvrde da priča o Djedu Božićnjaku može trajno narušiti odnos roditelja i djece, pogotovo ako dijete od neke treće osobe sazna da Djed Božićnjak ne postoji.

"Kad djeca saznaju da su im roditelji godinama lagali počnu se pitati što je još u njihovim životima laž", kažu psiholozi i dodaju kako priča o nagradi Djeda Božićnjaka za lijepo ponašanje može biti potaknuta "sebičnom željom roditelja da se vrate u svoje vlastito djetinjstvo".

McKay i Boyle slažu se da se otkrivanje istine o Djedu Božićnjaku trajno gubi povjerenje djeteta, a profesor Richard Dawkins zauzima još radikalniju tezu: Djeci se ne bi trebale čitati ni bajke, jer djeca tako ne dobivaju stvarnu sliku svijeta slušajući o čarobnim bićima.

 

 

Pročitajte više