Prijatelji životinja: Boris Rogoznica je slona vukao za surlu zbog fotografije

Foto: Instagram

PRIJATELJI životinja osudili su Borisa Rogoznicu jer je jahao slona i potezao ga za surlu na Tajlandu. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Sablaznile su nas i rastužile fotografije glazbenika Borisa Rogoznice koji je tijekom putovanja u Tajland jahao na slonu i potezao ga za surlu. Budući da je s jedne od svojih objava uklonio komentare, da se zaključiti da su mnogi njegovi pratitelji itekako svjesni iznimne okrutnosti koja se krije iza iskorištavanja egzotičnih životinja, a sve to radi fotografiranja i razmetanja na društvenim mrežama.

Mnogi slonovi koji se koriste za jahanje uzimaju se iz divljine kao mladunčad i podvrgavaju brutalnom procesu treniranja. To uključuje odvajanje slonića od majke, zatvaranje u mali prostor te korištenje fizičkog nasilja i zastrašivanja kako bi se slomio njegov duh i prisililo ga se da sluša ljudske naredbe. Ovaj proces može trajati mjesecima ili čak godinama i uzrokuje ozbiljne fizičke i psihičke traume", napisali su.

"Teret na leđima može biti razoran"

"Batinanje se nastavlja tijekom cijelog života, a i na fotografijama Borisa Rogoznice vidi se da zaposlenici koji zarađuju na iskorištavanju slonova imaju štapove u rukama.

Osim toga, fizički danak nošenja tereta na leđima može biti razoran za njihova tijela. Stalni pritisak i težina na leđima uzrokuju stvaranje bolnih rana na slonovoj koži, koje se mogu inficirati i dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Nošenje tereta na leđima uzrokuje im i probleme sa zglobovima, kralježnicom i nogama.

Umjesto jahanja na životinjama, potičemo sve da podrže etičke i odgovorne oblike interakcije s divljim životinjama, kao što su posjeti rezervatima ili centrima za spašavanje, gdje se životinje tretiraju s poštovanjem i brigom.

Ujedno apeliramo na poznate osobe da, prije objavljivanja sadržaja na društvenim mrežama, razmisle promiču li okrutno postupanje prema životinjama i njihovo zlostavljanje ili radije žele svoje pratitelje pozvati na zaštitu životinja i brižno postupanje prema njima", dodali su.

Pročitajte više