Prije 19 godina objavljen je prvi video na YouTubeu. Sada ima 317 milijuna pregleda

Screenshot: YouTube

PRIJE točno 19 godina Jawed Karim, jedan od osnivača YouTubea, objavio je prvi video na toj platformi. YouTube je osnovan u veljači 2005. godine, a sve je počelo ovim jednostavnim videom objavljenim 23. travnja te godine. 

"Ja u zoološkom", naziv je snimke iz zoološkog u San Diegu, koja traje samo 18 sekundi. Bez kamere visoke rezolucije, bez filmske ekipe, montaže i specijalnih efekata, na snimci je samo jedan mladić koji priča o slonovima. I upravo je zbog toga toliko posebna. 

"Dobro, evo nas ispred slonova. Super stvar kod ovih tipova je što imaju jako, jako, hm, duge surle, i to je kul. I to je otprilike sve što se ima za reći", obratio se Karim publici, a ostalo je povijest. 

Platforma koja je promijenila sve 

Snimka je otad prikupila više od 317 milijuna pregleda i 16 milijuna lajkova, a zanimljivo je da je ovo jedina Karimova objava na YouTubeu iako ima više od 3 milijuna pretplatnika na svom kanalu. 

Nakon 19 godina postojanja YouTube danas ima 2.7 milijardi aktivnih korisnika mjesečno diljem svijeta, a videi objavljeni na platformi skupljaju milijarde pregleda. Najgledaniji video na YouTubeu je pjesma Baby Shark, koja je prikupila čak 14 milijardi pregleda, dok se na drugom mjestu nalazi pjesma Despacito Luisa Fonsija s osam milijardi pregleda. 

Pročitajte više